Schweiziska partier planerar stoppa Gripenaffären

2:17 min

Flera stora partier i Schweiz kommer att göra allt för att förhindra att landet köper 22 Gripenplan från Sverige. Planen är att med hjälp av en folkomröstning stoppa köpet.

– Det finns väldigt stor möjlighet att det här kommer stoppas i en folkomröstning, säger Evi Allemann, socialdemokratisk parlamentsledamot och säkerhetspolitisk talesperson.

Socialdemokraterna, De Gröna och flera medborgargrupper som kämpar mot köpet i Schweiz, sa direkt efter regeringens presskonferens i går kväll att man ska göra allt för att stoppa köpet.

– Vi behöver inget flygvapen med nya stridsflygplan, det är överdriven lyx, säger Evi Allemann och pekar på att priset motsvarande 22 miljarder kronor kommer att tvinga Schweiz till besparingar inom flera andra områden.

Köpet av nya stridsplan ingår i ett större försvarspolitiskt beslut som parlamentet i Schweiz kommer att fatta beslut om tidigast i slutet av nästa år. Ett sådant beslut kan också komma att ställas inför en folkomröstning, men om regeringen inte godkänner det kan motståndarna få till en folkomröstning ändå genom att samla in 100 000 namnunderskrifter.

– Stämningen är mycket kritisk, det är inga problem att få ihop de namnen, säger Evi Allemann.

Försvarsminister Uli Maurer, som representerar det nationalistiska partiet SVP, lät också i går delvis medveten om möjligheterna att en folkomröstning skulle kunna avgöra frågan till slut.

Nästa måndag samlas också det nya parlamentet som valdes i höstens val och om några veckor sätts den nya regeringen samman. Evi Allemann tror också att det nya parlamentet kan förhålla sig mer kritiskt till planerna nu är de är mer konkreta.

Företrädare för andra partier, till exempel det nationalistiska Schweiziska folkpartiet, uttalade sig dock positivt till Gripenbeslutet. Och tidningen Tages-Anzeigers försvarsskribent skriver i en analys med rubriken "Golf istället för Ferrari", att Schweiz nu får ett stridsflygplan som passar landets krav.

Detta efter att försvarsministern själv sagt att Schweiz inte valt det bästa planet, utan ett som passar deras behov och som gör att man får råd till andra försvarsinvesteringar också.

Om det nu blir något köp alls, vill säga.