Tyskland

18-åring får inte be till Allah i skolan

1:28 min

En 18-årig muslim i Tyskland får inte be till Allah på sin skola på traditionellt muslimskt vis. Det har en tysk förvaltningsdomstol kommit fram till i ett rättsfall som hållit på i flera år.

Domstolen menar att det sättet att be på kan störa ordningen i skolan.

18-åringens advokat Bülent Yasar hade svårt att förstå att hans klients några minuter långa bön på golvet, vänt mot Mecka, skulle kunna störa ordningen på skolan.

Men det var vad förvaltningsdomstolen kom fram till i en rättslig strid som pågått i flera år mellan eleven och hans skola, en gymnasieskola i stadsdelen Wedding i Berlin.

Enligt domstolen gäller inte den nya domen alla skolor i Tyskland utan bara i det här enskilda fallet. 

Eleven får enligt domen alltså inte be på traditionellt sätt på golvet eftersom det kan skapa oro, eftersom alla de stora världsreligionerna finns representerade bland eleverna. Skolan behöver inte heller enligt ordna ett särskilt rum till eleven där han kan be. Det skulle sätta för hård press på skolans utrymmen, menar domstolen.

Den ansvarige tjänstemannen för Berlins skolor sa till tv-kanalen ARD att den här domen ger skolan mycket bättre möjligheter att hålla ordning.

Rättsfallet inleddes för några år sedan när 18-åringen tillsammans med några kompisar bad till Allah i skolans korridor på lunchrasten.

Rektorn förbjöd det dagen efter och eleven valde då att göra en rättslig fråga av det hela. Han fick rätt i första instans, men har nu två gånger förlorat. Det är inte klart om han tänker överklaga till den tyska författningsdomstolen.

I det här fallet stod alltså skolans rätt att hålla ordning över religionsfriheten.