Uppåt på USA-börserna efter centralbanksbesked

1:39 min

Aktiehandeln i USA hade i går sin bästa dag sedan mars 2009; det efter att Federal Reserve och en rad andra centralbanker lättade på dollarkranen till affärsbanker, och i förlängningen företag. Till det goda humöret bidrog också Feds så kallade beiga bok som gav en vagt positiv bild av det ekonomiska läget i USA.

Dow Jones index steg i går med nästan 500 punkter eller med 4,2 procent. Teknikbaserade Nasdaq gick upp 4,3 procent. Allra mest ökade bankaktierna.

Bilden var densamma på alla viktiga handelsplatser världen runt och det var en direkt följd av att flera tunga centralbanker gick ihop för att lösa upp den lånetorka som rått på kreditmarknaden.

Affärsbankerna har hållit på sina dollartillgångar och har inte velat låna ut dem. Centralbankernas ingripande nu innebär att det kommer att bli lättare och billigare att låna dollar.

Uppgången igår innebär att Dow Jones hamnade på ett litet plus för hela november månad, 0,8 procent; Nasdaq däremot sjönk med 2,4.

I går kväll, svensk tid, kom också Feds beiga bok som beskriver hur det ekonomiska läget i USA utvecklar sig, den aktuella upplagan täcker perioden från 8 oktober till mitten av november.

Sammanfattningen är att den amerikanska ekonomin fortsätter att rulla på men i ett mycket måttligt tempo.

En ljusglimt är att de amerikanska konsumenterna vaknat till liv lite, det visade sig också när den amerikanska julhandeln började förra veckan och gick mycket bättre än väntat.

Den beiga boken säger också att tillverkningsindustrin visar viss livskraft. Däremot ser det fortfarande mycket dåligt ut på bostadsmarknaden, och den lilla tillväxt som nu finns, runt 2 procent, är inte tillräckligt för att få ner arbetslösheten.

Den största risken för USA-ekonomin är dock utvecklingen i Europa.