Ekot direktrapporterar om eurokrisen 1/12

1:12 min

Sjätte storstrejken i Grekland paralyserar. Europeiska centralbankschefen varnar för kris i Europaparlamentet och i Frankrike håller president Sarkozy ett viktigt tal ikväll. ECB chefen varnar för ökad risk i eurozonen. Följs Ekots direktrapportering om eurokrisen.

Kanske något i förväg, men ECB har redan lagt ut firarfilmen på youtube. Filmen som firar eurons tio årsjubileum. Det infaller först i januari 2012 och det kan tyckas lite väl ivrigt att fira en valuta, som just nu ifrågasätts som mest under skuldkrisen. Filmen har ännu inte lockat mer än några hundra tittare, se ovan.

19.15

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS-index gått ner med 1,1 procent till 300,7.

16.55

IMF, Internationella Valutafonden tar på måndag ställning till nästa låneutbetalning till Grekland.

Ett antal bedömare från IMF kommer att åka till Grekland i mitten av december för att se hur ekonomin utvecklats.

16.50

14 miljarder eurosedlar finns i omlopp, enligt videon ovan. Frågan är hur länge till, tio år till eller tio månader. Spekulationerna har inte upphört om en fullständig eurokrasch - ett eurogeddon.

16.45

Den svenska varuexportens volym ökade med 10,1 procent under tredje kvartalet i år jämfört mot samma period i fjol, enligt Statistiska centralbyrån.

16.40

Några hållpunkter fram till EU toppmötet 9:e december 

Frankrikes president Sarkozy träffar brittiske premiärministern David Cameron för att diskutera hur Storbritannien ser på en eventuell förändring av Lissabonfördraget imorgon. 

Tysklands Angela Merkel håller tal i tyska förbundsdagen och ger sin syn på eurokrisen också imorgon.

På måndag ska Mario Monti i Italien lägga fram sin nya budget inför parlamentet där.

I Grekland är det tisdagen som blir avgörande för Lucas Papademos regering när parlamentet röstar om budgeten för nästa år.

16.25

IMF, Internationella Valutafonden sänker prognosen för världens tillväxt.

– Vi kommer revidera vår prognos nedåt, sa IMF:s talesman Gerry Rice, utan att ge ytterligare detaljer vid en presskonferens.

16.15

Från Italien läcker detaljer från de nya sparplaner som reeringen Mario Montis expertregering ska presentera för parlamentet.

En ny typ av pensioner, som hänger på egna insatser är på väg enligt välfärdsministern.

Minimilöner är en annan nyhet. Industriministern Corrado Passera varnade tidigare idag för en annalkande recession.

16.08

I Studio Ett diskuteras just nu eurokrisen med EU reportern Susanne Palme och Sydeuropakorrespondenten Alice Petrén.

16.00

De kraftiga svängningarna på börserna fortsätter ännu en tid, tror analytiker.
– Det är fortsatt en extrem stressnivå i det finansiella systemet, säger Thomas Jellvik, aktiestrateg på Swedbank.

Europeiska ECB:s aktion tillsammans med andra centralbanker för att undanröja risken för en likviditetskris i banksystemet höjde börshumöret rejält under onsdagen. Stockholmsbörsens OMXS-index steg med nästan fem procent. Men idag var börsläget stabilt.

En orsak till den kraftiga reaktionen var, enligt Thomas Jellvik, att aktionen trissar upp förväntningarna inför EU-toppmötet den 9 december.

15.30

Maktduon i Europa "Merkozy", så som tyska  presenterar eurozonens starka ledarpar. Men den enigheten börjar krackelera.

15.15

I USA överraskar en ökning av antalet som ansöker om A-kassa. Förra veckan ökade antalet med arbetslöshetsersättning till över 400 000 för första gången på en månad.

15.05

I Polen minskar intresset för att landet går med i euron, som enligt planen ska bli om två år. Nära tre fjärdedelar av polackerna är emot, enligt en opinionsundersökning.

Bara 22 procent i undersökningen stöder helt att Polen ansluter sig. Undersökningen gjordes 30:e november och 1 000 polacker tillfrågades.

14.25

Grekland satsar på spel för att få in pengar till staten. 2002 förbjöds spelautomater och det spelas olagligt för 4 miljarder euro per år. Sen början av 2011 finns nya lagar, som tillåter spel inom ett statligt monopol. Spelandet beräknas dra in 700 miljoner euro genom försäljning av nya licenser och royalties.

13.50

De västerländska centralbankernas gemensamma åtgärder för att förse Europas banker med billiga dollarlån får bara tillfälliga effekter, tror Mervyn King, chef för den brittiska centralbanken, Bank of England.

– Jag tror det är en fördel att vi kan visa att centralbankerna kan samarbeta och också gör det, säger King på en pressträff i London.
– Men låt mig understryka, detta är inte en lösning på den underliggande krisen. Allt som detta kan göra är att tillfälligt hjälpa till med likviditet. Men likviditetsproblem (kassabrist) återspeglar ofta underliggande solvensproblem, vilket även gäller i detta fall, tillägger han.

13.30

13.15

– Vi är inte beredda att kohandla om gemensamma euroobligationer i utbyte mot fördragsförändringar.

Det säger Tysklands ekonomiminister Philipp Roesler efter ett regeringsmöte om eurokrisen. Tyskland är emot gemensamma obligationer.

På fredag ska förbundskansler Angela Merkel tala i tyska parlamentet om krisen. Merkels recept är att ge EU kommissionen rätt att hänvisa krisande länder, som allvarligt har brutit mot reglerna om maximala underskott, till domstol. Det är Frankrike emot.

12.05

Turbulensen i omvärlden leder också till en svagare krona, bedömer Nordea. Om ett år väntas den ligga runt 9:50 mot euron. I dag kostar en euro 9:11 kronor.


– 9:50 mot euron är förstås en mycket mer bekväm nivå för exportföretagen än de starka nivåer som vi har varit på, säger Annika Winsth. 

12.00

I Storbritannien måste bankerna börja bygga upp sina kapitalreserver nu för att skydda sig mot en "exceptionellt hotande" kris. Det är budskapet från brittiska centralbanken, Bank of England, i en ny rapport.

11.45

Ekots ekonomireporter Catarina Friskman rapporterar om Nordeas konjunkturprognos och intervjuar chefsekonom Annika Winsth:

Sveriges ekonomi tvärnitar, nästa år blir det ingen tillväxt. Skuldkrisen i Euroländerna drabbar exporten och osäkerheten gör också att både företag och hushåll håller igen.

– Nordea tror att Riksbanken kommer att sänka reporäntan ner till 0,75 procent nästa år för att dämpa konjunkturnedgången.
Men om det är stagnation i Sverige är det desto värre för Europa, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

11.40

Frankrike hade också en gynnsam auktion idag. Drygt 4 miljarder euro drogs in på en auktion som gick bättre än väntat.         

11.30

Spanien tvingas betala högre räntor för att få in 3,75 miljarder euro vid en auktion på treåriga, fyraåriga och femåriga statsobligationer. Räntan blev över fem procent.  

Men det var ändå ett positivit resultat att Spanien lyckades sälja allt som planerat.    

 
11.10

– Negativa risker har ökat för eurozonens ekonomier och ECB måste hålla inflationen i schack, sa Mario Draghi i EU-parlamentet under morgonen.

Draghi, ordförande i ECB, Europeiska centralbanken har presenterade bankens årsrapport och talade om skuldkrisen.

Det behövs fördragsförändringar för att föra euronationerna närmare varandra och reglera finanserna, enligt Draghi.

ECB:s stödköp av statsobligationer från skuldsatta nationer som Italien är bara tillfälliga åtgärder och begränsade.  

Talet fick euron att tappa i värde eftersom marknadsanalytiker tolkade det som att det snart blir en ny räntesänkning nästa vecka, det vore i så fall den andra på två månader.

11.00

Strejken i Grekland är den sjätte i år. Tåg, färjor och bussar påverkas, men inte flyg. Atens börs är öppen och metron fungerar.

Stort säkerhetspådrag i Aten runt parlamentsbyggnaden på Syntagmatorget.

– Det går inte att ha några illusioner, det kommer att bli ytterligare besparingar 2012 och vi fortsätter mobilera mot osäkerheten och hotet om arbetslöshet, säger fackförbundsordföranden Jannis Panagopoulos i GSEE, paraplyorganisation för privatanställda.

ADEDY samlar offentliganställda och har också utlyst generalstrejken.

10.30

Kinas tillverkningsindustri krymper och nu kommer statistik som visar motsvarande trend i Europa.

Tysk tillverkningsindustri krympte för andra månaden i rad under november.

Fransk statistik visar också på en nedgång.

För Grekland är det rekordnedgångar.

Men Italien överraskar med en liten ökning inom tillverkningsindustrin.

För hela eurozonen var det en nedgång i november som inte setts sedan juli 2009.

10.15

Finland är hetaste kandidat att lämna eurozonen först, skriver Patricia Hedelius i  idag. Hon citerar i sin tur Royal Bank of Scotlands chefekonom Pär Magnusson.

– Eurosamarbetet kommer inte att hålla som vi känner det idag. Antingen går man snabbt mot gemensam finanspolitik och därmed gemensam statsbildning, eller så är det är bara en fråga om när och hur EMU bryts upp, inte om, säger Pär Magnusson.

9.40

Fransk arbetslöshet har stigit från 9,6 procent till 9,7 procent andra kvartalet. Det låg i linje med prognoserna. Franska ekonomin kommer att växa med 0,3 procent 2012 i jämförelse med årets 1,6 procent i år.

9.00

Godmorgon! Eurokrisen är fortfarande i fokus. Omfattande strejker i två dygn i Grekland mot besparingar följer gårdagens protester i Storbritannien. Viktigt tal hålls i Frankrike ikväll.