Tävling vecka 48

Vi söker en råvara. Jag ger ledtrådar och ni skickar era svar med vanlig post eller e-post.

Råvaran vi sökte förra veckan var stjälkselleri, blekselleri, bladselleri, som är släkt med rotsellerin, men inte har någon knöl. Blekselleri som äts rå eller tillagad och stoppas i Bloody Mary.

 Råvaran som vi söker den här veckan är släkt med gurka, melon och pumpa och kommer från Sydamerika. Den saluförs under två namn i Sverige, ett namn som har indiansk ursprung, och det andra som kommer från ett sydeuropeiskt land och faktiskt betyder 'liten pumpa'. De ska skördas tidigt och vara små. De större bör benämnas på det indianska sättet.

Råvaran kan ätas rå, tillagas och läggas in. Den finns som grön och gul. Blommorna brukar vi inte se i svenska butiker, men i det sydeuropeiska landet är de en delikatess.

Vad tror du att det är för råvara? Skicka svaret till Meny, Sveriges Radio, 405 13  Göteborg, eller maila till meny@sr.se. Rätt svar får ni i nästa veckas program. Och vinnarens namn avslöjas efter nästa veckas program och på hemsidan. Förstapris är kokboken: Julkokboken från Allt om mat.

Rätt svar: squash/zucchini. Grattis Emil Lorentzon från Tanumshede som svarade rätt! Du får den fina kokboken på posten.