Det hemliga kriget

Om USAs nya, hemliga, krig som utkämpas med elitsoldater i specialförband och förarlösa flygplan i länder som Jemen, Filippinerna och Kenya. Långt bort från det mediala sökarljuset växer en ny militär strategi fram. Hör reportage från amerikanska militärbaser, jemenitiska internetcaféer och inifrån Pentagons hjärta. Och hör kritikerna som varnar för konsekvenserna av ett krig som medborgarna inte känner till.

En hemlig amerikanska militär organisation som är verksam inte bara i Irak och Afghanistan, utan också länder som Somalia, Kenya, Nigeria, Filippinerna och till och med Iran. Samma organisation som dödade Usama Bin Laden i Pakistan, grep Saddam Hussein i Pakistan och, tillsammans med CIA, dödade Anwar al-Awlaki i Jemen.

Vilka är det?

Konflikt skickade sina två producenter åt två helt olika håll för att söka spåren av USA:s hemliga krigföring och söka svar på vilka som gör vad, varför de gör det, och vad konsekvenserna kan vara.

Ivar Ekman åkte till USA för att söka spår efter den topphemliga militära organisationen Joint Special Operations Command (JSOC), som de hårdaste kritikerna kallat en slags presidentens praetoriangarde - en personlig privatarmé som lönnmördar USAs fiender på presidentens direkta order. JSOC har sitt högkvarter på en mililtärbas i North Carolina i USA som heter Fort Bragg, så där började sökandet.

Han träfffade även Dana Priest, reporter på Washington Post och författare till den nyutkomna boken Top Secret America. Hon är troligtvis den journalist som kan mest om JSOC – en organisation som hon beskriver som ”centrum för USA:s terroristbekämpning”. Hon berättar också om JSOC-officeren som beskrev sin organisation som ”den mörka materian, kraften som styr universum”.

Lotten Collin åkte till Jemens huvudstad Sanaa. Det som mest rapporterats från Jemen är om landets politiska problem - om protesterna mot president Saleh, hans avgång och risken för inbördeskrig. Men i Jemen är det också tydligt att landet befinner sig i ett annat krig - ett krig som vi knappt hört talas om här. Och det här hemliga, USA-styrda kriget - där drönarattacken som dödade al Qaida-medlemmen Anwar al-Awlaki nog fått mest uppmärksamhet – har också blivit en viktig del av protesterna.

I Jemen träffade Lotten Collin Mohammed al-Awlaki, brorson till den dödade Anwar al-Awlaki och bästa kompis med Abdulrahman al-Awlaki, Anwars 16-årige son som dödades i en JSOC-attack två veckor efter sin pappa. Amerikanska regeringen har bekräftat att Adbulrahman, som var född i USA och är amerikansk medborgare, inte var målet för attacken. Enligt Mohammed al-Awlaki har kusinens död väckt starka känslor i Jemen och lett till ett ökat motstånd mot USAs hemliga krig.

Ivar och Lotten intervjuade även de högst ansvariga för hur kriget mot terrorn bedrivs både i Jemen och USA; Yahya Saleh, den avgångne president Salehs brorson som är chef för anti-terrorstyrkorna i Jemen; samt Garry Reid, biträdade försvarsminister med ansvar för terroristbekämpning. De hade diametralt motsatta uppfattningar om hur det hemliga terrorkriget går.

Slutligen träffade Ivar överste Lawrence Wilkerson, med en 30-årig karriär i amerikanska armén bakom sig. Han jobbade mellan 2001 och 2003 som stabschef åt Colin Powell när han var utrikesminister under George W Bush. Efter att han slutade har Wilkerson blivit en av det hemliga terrorkrigets mest uttalade kritiker.

Programledare: Mikael Olsson
Producenter: Ivar Ekman och Lotten Collin