I SD-dimman kan EM-lottningen ena ett splittrat Sverige

Imorgon kväll är det EM-lottning i Kiev. Den är inte bara livsviktig för svenska fotbollsförbundet utan även för svenska folket. I tider där Sverigedemokraterna sitter som vågmästare och vårt land är splittrat, kanske mer än någonsin, är EM det som kan få Sverige att prata om ”vi och oss” istället för ”vi och dem”.

Medan invandringen ges skulden för mycket negativt i samhället är det i idrottens värld man skördar framgångar tack vare den. Framför allt i fotboll. På plan spelar det ingen roll var du är ifrån, vilken hudfärg du har eller vilket språk du talar.

Den skapar en egen fotbollsbubbla där samhällets fördomar läggs åt sidan. Spelar du i samma lag vill ni samma sak och det skapar en ”vi” känsla som är svår att skapa i den riktiga världen. Inkvotering, rasism och segregation är därför mindre problem i bubblan än i verkligheten.

När landslaget spelar är det ett av få tillfällen man inte är rasist för att man skriker att man älskar Sverige, sjunger nationalsången eller går runt i en Sverigetröja. Då är vi bara svenska fans allihop.

Martin Olsson (kenyansk mamma), Behrang Safari (född i Iran), Emir Bajrami (född i Kosovo) och Zlatan Ibrahimovic (bosnisk pappa och kroatisk mamma) är alla exempel på hur dagens herrlandslag gjort det multikulturella till en styrka. Tidigare var Henrik Larsson (kapverdisk pappa) och Martin Dahlin (venezuelansk pappa) exempel på samma sak.

Det som splittrar det svenska samhället, familjer och vänskap gör vårt landslag mer konkurrenskraftigt och hjälper oss nå sportsliga framgångar.

Sportslig framgång kan i sin tur förvandla mänskligheten till en bättre version av sig själv. Utlandssvenskar, nysvenskar och svenskar blir aldrig så enade så som när de kan enas i fotbollsbubblan.

Ni som kommer ihåg VM -94 vet att den glädjen och den euforin som skapar en magi som sprider sig runt hela vårt avlånga land är för stark för att värja sig mot. Ens om man ville hade man inte kunnat låta bli att känna en stolthet över att vara svensk den där fantastiska sommaren.

Det är den känslan jag vill åt. Den där känslan av att känna stolthet av att vara svensk, av att bära de svenska färgerna och skrika fram vårt landslag till framgångar i Polen/Ukraina.

Det är därför EM-lottningen i Kiev imorgon kväll är så mycket större än ett mästerskap. Den kan få Sverige att enas, om så bara över en het sommar.

(1 dec)
Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se