Diskriminering av samer allt vanligare

DO: Staten tar inte sitt ansvar

1:55 min

Nu menar Diskrimineringsombudsmannen att svenska staten och regeringen inte tar sitt ansvar vad gäller diskriminering och rasism mot samer.

Heidi Pikarainen är utredare hos Diskrimineringsombudsmannen och hon tycker att det är ett allvarligt problem.

– Ett stort problem är ju att det inte har vidtagits ytterligare åtgärder, och att dom åtgärder som har vidtagits inte fått någon ytterligare effekt, och det är ju det som är problemet, berättar Pikarainen.

Att bli kallad lappjävel eller ha svårt att få jobb för att man är same har varit, och är än idag vardag för många samer. Den här bilden bekräftas i en rapport av DO och det är också nåt som regeringen känner till väl och pratar om.

Även integrationsminister Erik Ullenhag menar att man har vidtagit åtgärder som ger resultat.

– Vi har lyft minoritetspolitiken, dvs att det idag har större rättigheter som samer och andra minoriteter att tala sitt språk, eller ha barn i en samisk förskola. Det där gör ju också att samer blir mer synliga i samhället, berättar Erik Ullenhag.

Men enligt Diskrimineringsombudsmannens Heidi Pikarainen är åtgärderna för svaga - lagstiftniningen ger visserligen möjlighet att anmäla rasism och diskriminering, men då är det för sent eftersom kränkningen redan skett, menar Heidi Pikarainen.

För att förändra detta så måste regeringen göra insatser på ett tidigare plan, menar hon och pekar bland annat på brister i skolundervisningen:

– Väldigt lite av den kunskap elever idag får handlar om Sveriges rasistiska historia. Och hur den här rasistiska historian har en återspegling och konkret verkligehet på många samer idag, berättar Pikarainen. 

Och Heidi Pikarainen ifrågasätter statens vilja att ta tag i problemen. Nästa år har regeringen anslagit 28 miljoner till arbete mot rasism, men året därpå tio miljoner mindre:

– Och då kan man fråga sig, vad är det för politisk vilja som uttrycks i det, säger Heidi Pikarainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio