EU-parlamentariker tvingas redovisa extraknäck

1:21 min

Framöver måste EU-parlamentariker redovisa om de får inkomster från andra håll än parlamentet. Men enligt dagens beslut får parlamentarikerna fortfarande tjäna nästan 50 000 kronor om året utan att redovisa det. Det tycker EU-parlamentarikern och miljöpartisten Carl Schlyter att är orimligt.

– 50 000 kronor om året, det är ju väldigt mycket pengar. I flera medlemsländer är det ju nära en årslön. Jag tycker att det är orimligt högt satta gränser, säger Carl Schlyter.

Dagens beslut här i Bryssel är delvis kopplat till en skandal tidigare i år, när en brittisk tidning avslöjade att flera EU-parlamentariker var beredda att ta emot pengar för att försöka genomföra ändringar i unionens lagstiftning.

Även om Carl Schylter inte är nöjd med nivån så välkomnar han beslutet att EU-parlamentarikerna framöver tydligare måste redovisa både sidoinkomster och sidouppdrag.

– Vi förbjuder inte, det enda vi kräver är att folk berättar vad de gör. Sedan kan väljarna avgöra om politikernas uppdrag påverkar förtroendet för dem eller inte, säger Carl Schlyter.

Carl Schlyter själv hävdar att han inte har några inkomster vid sidan av EU-parlamentslönen, däremot har han redovisat att han sitter i styrelsen för en organisation som jobbar för ökat bistånd i tredje världen.