Sarkozy och Merkel vill skapa nytt EU-fördrag

Frankrike och Tyskland vill ha ett helt nytt EU-fördrag för att lösa eurokrisen. Det var ett av budskapen i det tal som Frankrikes president Nicolas Sarkozys höll i kväll, då han också efterlyste betydligt mer disciplin.

Varje land inom eurosamarbetet bör anta den Gyllene regeln, sade Sarkozy, det namn som budgettak och balans i statsbudgeten har fått. Också Frankrike bör skriva in i sin författning denna gyllene regel, fortsatte han och rev ner applåder bland de ungefär 5 000 åhörarna i Toulon.

Detta var en tydlig markering både inrikespolitiskt och gentemot Tyskland. De franska socialisterna motsätter sig helt en sådan regel, medan förbundskansler Merkel trycker på hårt för att euroländerna ska disciplinera sig betydligt mer och driva igenom hårda besparingar och striktare budgetar.

Frankrike tycks närma sig Tysklands hållning, men än står de två mäktigaste EU-länderna inte på samma ruta, vilket kanske bidrog till att Sarkozys tal innehöll mer beskrivningar av dagens problem än lösningar. Frankrike vill att den Europeiska Centralbanken ska få mer handlingsutrymme och här är de två inte ense.

Sarkozy deklarerade att han och Merkel möts på måndag för att sedan tillsammans presentera förslag till en ny EU-författning inför toppmötet den 8-9 december.

Kvällens tal var riktat till hungriga finansvargar, men lika mycket till de franska väljarna inför presidentvalet i vår.

– I dag har rädslan återvänt, rädslan för att Frankrike inte längre styr över sitt öde, sa Sarkozy.

Ytterhögern, Nationella Fronten, är nationalister, bland vilka han vill fiska röster. Han talade om jobb och omfattande reformer som blir nödvändiga, vilket paradoxalt nog kan ge fler röster. Och Schengen-avtalet med fri rörlighet för människor inom EU måste ändras.