Tysk polis vädjar om tips kring terrorgrupp

1:29 min

Den tyska riksåklagaren och rikskriminalen vädjar till allmänheten för att komma vidare i utredningen av den högerextrema terrorgrupp som avslöjades för några veckor sen.

Ytterligare gripanden är att vänta i fallet och myndigheterna misstänker att gruppen gjort sig skyldiga till många fler svåra brott än de tio mord som man redan tagit på sig.

– Vi behöver nu hjälp från allmänheten.

Vädjan kommer från Jörg Zierke som är chef för den tyska rikskriminalen BKA.

Och för att få den hjälpen går man nu tillsammans med riksåklagarämbetet ut med en efterlysning till den tyska allmänheten. Detta med hjälp av ett A4-papper som visar de misstänkta medlemmarna i terrorgruppen på bild och på de fordon man misstänks ha använt med mera.

– Vi vill ha upplysningar om eventuella medhjälpare och understödjare som den här gruppen har haft, säger Jörg Zierke.

Efterlysningen presenterades under en direktsänd presskonferens där myndigheterna valde att öppet redogöra för utredningsläget i det brottsfall som skakat om Tyskland rejält de senaste veckorna.

Fyra personer sitter anhållna eller häktade för inblandning i den nynazistiska terrorgruppen NSU, på svenska den underjordiska nationalistiska rörelsen. Dels den kvinna som bodde med de två nu döda männen som misstänks ha genomfört 10 mord, nio på invandrare och ett på en polis under förra årtiondet. Dels tre män som alla misstänks för medhjälp på olika sätt. Den senast gripna misstänks att ha levererat vapen till gruppen.

Utredningen har gett spår efter flera andra grova brott som NSU kan ha begått. Polisen räknar med att gruppen begick minst 14 bankrån för att finansiera sin verksamhet och man har också funnit spår som tyder på att gruppen genomfört flera hittills ouppklarade bombattentat i invandrartäta miljöer i Tyskland.

Samtidigt blir debatten om ett förbud mot det högerextrema partiet NPD allt högre. Det senaste försöket att förbjuda partiet i författningsdomstolen 2003 misslyckades. Men eftersom den senast gripne i fallet har tydliga kopplingar till NDP så har förhoppningarna ökat att ett nytt förbudsförsök ska kunna godkännas av domstolen.