Julen kan vara en svår tid för utsatta familjer

5:58 min

Vad händer med de familjer som inte har råd att fira jul? Som inte har råd att köpa julklappar, gran eller äta sig mätta på skinka. Julen kan vara extra jobbig för utsatta familjer, säger Therese Ek Blidberg, som arbetar på Stadsmissionens familjeverksamhet Unga Station.

– Inför julen så är det ju en känslig tid. Det är ju då många barn förväntansfullt ser fram emot vad som ska hända och det är klart att det sätter stor press på föräldrar och familjer, säger Therese Ek Blidberg.

Stadsmissionens verksamhet Unga station är inrymt i ett hus på Södermalm i Stockholm och vänder sig till familjer, barn och ungdomar. Där märker man att behovet av hjälp ser annorlunda ut i dag än bara för ett par år sedan, då det mest handlade om att få i hop extrapengar till en fritidsaktivitet eller liknande. Men på senare år behöver allt fler pengar till basala saker som elräkningen eller helt enkelt mat på bordet. Inför julen är behovet extra stort att finnas till för familjer och barn som har det svårt. Men Therese Ek Blidberg på Unga station säger att de inte ger bort några pengar till julklappar.

– Vi ger inte pengar för att kunna köpa julklappar, utan då erbjuder vi istället att man får komma hit och vara med oss, och att man får på det sättet, än att man får pengar till julklappar, säger hon.

En kort resa från Unga Station står frälsningsofficeren och pastorn Per Olof Larsson i hörnet vid en exklusiv saluhall på Östermalmstorg. Han har varit verksam inom kåren i 33 år, och just i dag står han vid en av Frälsningsarméns så kallade julgrytor och samlar in pengar till dem som behöver. Han säger att han möter alla typer av människor kring jul, som gärna ger en extra slant. Men flera stannar också upp för att prata lite om varför julhandeln slår nya rekord varje år och vad julen egentligen betyder.

– Jag tror att det är så att när den här årstiden kommer, med advent och jul, så väcker det väldigt mycket tankar och funderingar, säger Per Olof Larsson. Kanske dels, vad handlar advent och jul om, men också att man har med sig väldigt mycket i bagaget som kanske har med de här helgerna att göra. Både glädje och besvikelse och annat. 

Genom de pengar som julgrytorna samlar in kan Frälsningsarmén hjälpa familjer med bland annat matkassar och presentkort till jul. Per Olof Larsson säger att behovet av hjälp är stort och att den gamla traditionen med julgrytor är viktig. Men att människor skulle skänka mindre pengar när det är ekonomisk kris, det tycker han inte. Däremot ser behovet av hjälp lite annorlunda ut i dag än tidigare år. 

– Vad man kan säga är att behovet har ökat och ändrat sig på så sätt, säger han. Visst, vi lever i ett välfärdssamhälle men vi ser ju mer och mer av de utsatta grupperna och barnfamiljer, ensamstående med barn har det ju knepigare och knepigare kan man se.

Tillbaka på Stadsmissionens Unga Station berättar Therese Ek Blidberg att de på själva julafton kommer att ha öppet mellan tio och två på dagen för jullunch. Här kan man träffa familjer i liknande situationer och barnen kan få träffa andra barn och känna en gemenskap runt just julafton. Många av dem som kommer kanske heller aldrig har firat en svensk jul trots att de varit här i många år. Det är andra året som Unga station ordnar med julfirande. Och alla är välkomna även om de inte anmält sig i förväg. Therese Ek Blidberg säger att det är viktigt att inte be någon vända i dörren en sådan dag. Och hon är noga med att betona att deras julfirade går ut på samvaro även om jultomten kanske tar vägarna förbi.

– För oss känns det viktigt att mer betona det här med gemenskap och delande och tid och relation, än att man ska få saker, säger Therese Ek Blidberg. Det är sekundärt. Man får väldigt mycket när man är här av mat och godis och glögg och dans. Och sedan en liten klapp, det är mer någonting som vi är väldigt noga med att det blir lika för alla så att de inte ska vara avundsjuka, eller att man känner att någon får något som inte jag får. Jultomten kommer på julafton, säger hon.

Det är alltså lite av vad som händer på julafton på Stadsmissionens Unga station i Stockholm. Frälsningsarmén ordnar också med julfirande runt om i hela Sverige. Kommunikationschefen på Frälsningsarmén, Bert Åberg, säger att den som är intresserad av julfirande och bor utanför Stockholm ska ta kontakt med den lokala kåren så kan de berätta mer. I Stockholm har Frälsningsarmén, tillsammans med andra kyrkor, ett gemensamt firande i Immanuelskyrkan på julafton, juldagen och annandag jul. Och inför julen är det många som hör av sig till dem för att få stöd, berättar Bert Åberg.

– Det är många som hör av sig redan i september, oktober för att få hjälp inför jul, säger Bert Åberg. Ofta handlar det om ensamstående föräldrar som behöver det där lilla extra till jul som man inte kan få, man lever på försörjningsstöd, a-kassa eller så.

Också Bert Åberg på Frälsningsarmén bekräftar att behovet av hjälp ser annorlunda ut i dag än tidigare år. Och han säger också att en ny grupp människor söker sig till Frälsningsarmén för att få hjälp.

– Det vi märker är ju att nya grupper av behövande kommer till oss. Alltså, till synes väletablerade människor i samhället som drabbas av ekonomisk kris, säger Bert Åberg, kommunikationschef på Frälsningsarmén.