Kina kommer inte att rädda euron

1:32 min

Kina kommer inte att använda sin valutareserv för att rädda euron, sa vice utrikesminister Fu Ying i dag.

Frédéric Cho, Kinarådgivare på Handelsbanken Capital Markets, tror att Kina kommer att fortsätta vara avvaktande.

– Jag har svårt att se att de direkt vill skjuta in medel i Europa. De ser nog många delar av Europa och eurozonen som ett stort svart hål.

Kina är en av få ekonomier som har tillräckliga muskler för att kunna köpa upp en tillräckligt stor del av de europeiska statsskulderna för att lyfta euron ur krisen.

Valutareserven på 3200 miljarder dollar är världens största, men den ses som Kinas sparkapital och ska inte användas för att rädda skuldsatta stater, sa Fu Ying i vad som är det tydligaste nej:et hittills från Peking, som svar till dem som vill att Kina ska pumpa in pengar i den Internationella valutafonden.

– De tycker att det viktigaste för Europa är att Europa själva löser sina egna problem. Kina vill ju gärna hjälpa till där de kan, kanske genom att importera mer från Europa vilket då kommer att stimulera europeisk export i Kina.

Både Brasilien och Mexiko har förklarat sig beredda att hjälpa Europa genom att bidra med mer pengar till Internationella valutafonden, i utbyte mot mer inflytande.

Och det är en målsättning som Kina delar, säger Frédéric Cho.

– Det att Kina inte har sagt någonting innebär inte att de inte stödjer det. Det är väl snarare så att man kanske delar upp en rollfördelning. Låt Brasilien och Mexiko säga det här, så säger Kina något annat. Men de är alla tre inklusive Indien och Sydafrika väldigt överens om att de vill se en annan världsordning.