Nya vice riksbankschefer

2:15 min

Riksbanksfullmäktige har utnämnt Kerstin af Jochnick och Per Jansson till nya direktionsledamöter i Riksbanken. De efterträder Svante Öberg och Lars Nyberg som slutar vid årsskiftet. af Jochnick blir också förste vice riksbankschef.

Kerstin af Jochnick är för närvarande vd för Svenska Bankföreningen och Per Jansson arbetar som avdelningschef på Riksbankens avdelning för penningpolitik. af Jochnick väljs på sex år och Jansson på fem år.

Riksbanksfullmäktige var enig i sitt beslut.

"Dessa båda personer har lång erfarenhet inom de finansiella och makroekonomiska områdena och därför väl kvalificerade att sitta i Riksbankens direktion", skriver riksbanksfullmäktiges ordförande Johan Gernandt och vice ordförande Sven-Erik Österberg i en gemensam kommentar.

– Det här är två människor som har lång erfarenhet och kunskap, och också en finansmarknadskunskap, vilket vi tycker är viktigt med tanke på att vi har nya regelverk på väg in, och en kris i Europa som kommer att hänga kvar länge. Så det är två mycket bra val, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth om de två nya vice riksbankscheferna.

Däremot kan man inte omedelbart slå fast om de är "hökar" eller "duvor" när det gäller penningpolitiken, det vill säga om de förordar en stramare eller mer expansiv penningpolitik.

– Nej, det tror jag inte man ska göra. Däremot har det historiskt varit så att man ofta har röstat med chefen när man är ny. Men Per Jansson kommer ju från Riksbanken, så han har kanske större frihetsgrader.

Var det väntade val?

– Kerstin har man pratat en hel del om. Däremot är det sällan, jag vet inte om man någonsin har tagit någon internt från Riksbanken. Men jag har absolut ingenting emot det, Per är jätteduktig.

Även Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, lovordar de nya vice riksbankscheferna.

– Jag tycker att det är bra val, absolut. Per Jansson har jag jobbat lite med, han är oerhört kunnig och var väldigt bra som chef också.

– Kerstin af Jochnick får stå för den finansiella kompetensen som man vill ha in, förmodar jag. Så det låter också som ett bra val.

Inte heller Tor Borg vill försöka placera in de två riksbankscheferna på duv-/hök-skalan.

– Det tror jag är svårt att säga. Det har jag ingen uppfattning om, egentligen.

Däremot pekar han på att det förmodligen har funnits en intern debatt i Riksbanken mellan vice riksbankschef Lars E O Svensson, som länge förordat en mer expansiv penningpolitik, och Per Jansson om Riksbankens analyser och prognoser för till exempel utländska räntor och växelkurser.

– Det är sådant som jag tror att de har varit oense om. Det kan bli intressant att se hur det blir framöver.

Kan det bli ett problem?

– Nej, det tror jag inte. De är båda två forskarpersonligheter, akademiker. Det är bara sunt att man har en debatt, att man diskuterar saker.

TT