Arvidsjaur

De vill gräva ner yxan

2:44 min

På fredag samlades samiska riksorganisationer i Arvidsjaur för att diskutera hur de gemensamt vill forma framtiden i Sapmi. Initiativtagare är Samerådets svenska sektion och ett syfte är att skapa ett närmare samarbete mellan organisationerna.

Kristina Nordling är ordförande i Samerådets svenska sektion och hon berättar att det finns framförallt två bakomliggande orsaker till att konferensen anordnas.

Dels är det en önskan från Samerådets svenska sektion att påbörja ett närmare samarbete mellan medlemsorganisationerna och försöka hitta nya samarbetsformer även utanför samerådsmötena. Den andra orsaken är regeringens promemorian om den framtida samepolitiken, som förkastades av det samiska samhället.

 – Från regeringens sida bollade man över bollen till oss och då känner vi att det är viktigt att vi tar det här initiativet och träffas och påbörjar ett samtal om vad vi ser som viktigt för att utforma en bra samepolitik på svensk sida av Sapmi

Kristina Nordling menar att konferensen är historisk för att det är första gången som alla samiska riksorganisationer samlas för en sådan här sak.

 – Vi vill lägga en tid av interna stridigheter bakom oss och fokusera på frågor som vi alla tycker är angelägna, för att se hur vi kan närma oss varandra och lyfta dem tillsammans.

Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko anser att konferensen är viktig som en form att gå vidare med gemensamma samiska målsättningar. Men han tror att det blir svårt att komma med ett enat detaljerat förslag på bara en dag.

 – Jag tror att det blir ett väldigt överblickande förslag, vi har så stora skillnader mellan de olika organisationerna, du har renskötarorganisationer å en sida och du har Same Ätnam för de icke renskötande å den andra sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio