Eskilstuna

Eskilstuna årets återvinningskommun

1:44 min

Eskilstuna har fått utmärkelsen Årets Återvinningskommun i Sverige. Som första återvinningsbolag i EU har Eskilstuna Energi & Miljö infört optisk färgsortering för hushållsavfall.

Enligt juryn så har kommunen på ett unikt och innovativt sätt tagit hand om avfall.

– Att ha fått priset känns helt underbart. Nu har i princip 100 procent av alla invånare i Eskilstuna möjlighet att sortera sina förpackningar och sitt matavfall, säger Jörgen Björnfot som är affärsområdeschef för Återvinningen på Eskilstuna Energi och Miljö.

För ett år sedan började Eskilstuna Energi & Miljö med så kallad optisk färgsortering för hushållsavfall. Det går ut på att hushållen tilldelas sex olikfärgade påsar som de sedan kan sortera matavfall och förpackningar i.

– Eskilstunaborna har verkligen tagit till sig det här och gör det otroligt bra, säger Jörgen Björnfot.

Alla påsar läggs i den vanliga soptunnan, men när den töms på soptippen i Lilla Nyby sorteras påsarna upp med hjälp av kameror och stora klubbor som föser dem till olika containrar.

Vilken betydelse har återvinning för klimatet?

– Det gör stor skillnad. Totalt sett minskar det uttaget av naturresurser, man spar på transporter och energi. Samtidigt skapar det många nya jobb, säger Jörgen Björnfot.

Matavfallet som Eskilstunaborna sorterar upp blir till biogas.

– Den biogasen körs stadens bussar på. Från och med 11:e december kommer alla Eskilstunas bussar att gå på gas. Att vi fixar vårt eget bränsle är verkligen jätteroligt, säger Jörgen Björnfot.

Vad blir nästa utmaning för Eskilstuna Energi & Miljö?

– vi har många utmaningar framför oss. Maten behandlar vi ju lokalt, men mycket av de andra materialen exporteras, vi skickar dem tyvärr utomlands via andra avfallsbolag för att de ska bli nya produkter av dem. Så vår önskan är att kunna skapa nya arbetstillfällen och fabriker som gör nya förpackningar och produkter här i Eskilstuna, säger Jörgen Björnfot.

Clara Lowden
clara.lowden@sverigesradio.se