nyköping

Saab-krisen drabbar Nyköping

1:27 min

Den segdragna krisen i Saab Automobil, drabbar nu Saabs reservdelslager i Nyköping. 16 varslas om uppsägning och det finns en oro bland de anställda.

Dotterbolaget Saab Parts reservlager i Nyköping har länge klarat sig bra trots den långdragna SAAB-krisen. Men nu har verkligheten kommit ifatt dem och efter tre år med låg bilförsäljning har även behovet av reservdelar till SAAB bilar minskat.

– Det är ju lite oroligt. Det pratas mycket om det ska lösa sig med kineserna så att det kan komma igång nere i Trollhättan, säger en anställd på reservdelslagret.

Vilka 16 personer som får gå är ännu inte bestämt men enligt Lennart Ståhl, platschef på reservdelslagret hoppas man kunna ge besked om det inom några veckor.

– Det känns naturligtvis inget bra. Vi hoppas få se en uppgång i försäljningen med Saab i framtiden men just nu är det här det faktum vi har att leva med tyvärr, säger Lennart Ståhl.

Mer än hälften av Saab Parts verksamhet är kopplat till Saab, men på lagret i Nyköping finns även andra bilmärken. Och för att minska risken för att drabbas ytterliggare av Saabkrisen hoppas Lennart Ståhl på att kunna utöka antalet kunder. Dock han att deras namn Saab Parts kan komma att bli en nackdel.

--  Om Saab Automobil skulle misslyckas så fortsätter ändå det här företaget, Saab Parts, under överskådlig tid. Men jag tror inte att det är en fördel att heta Saab just nu. Det kommer kräva en del förklaringsarbete, säger Lennart Ståhl.

Sara Samuelsson
sara.samuelsson@sverigesradio.se