PRO kräver fler vårdplatser och äldreboenden

1:32 min

På tio år har en fjärdedel av vårdplatserna på landets äldreboenden försvunnit. Pensionärernas riksorganisation, PRO kräver nu ett stopp, kommunerna måste börja bygga äldreboenden och sluta lägga ner vårdplatser, menar organisationen.

Guy Löf är ombudsman på PRO.

– Idag är tröskeln alldeles för hög för att få komma in på ett äldreboende. Många får vänta alldeles för länge och far illa när de bara får hjälp ifrån hemtjänsten. Det måste bli stopp på den här utvecklingen. Vi har under alla år tjatat om att det måste byggas fler boenden, men tyvärr fortsätter minskningen. Det behövs mer krafttag centralt, säger Guy Löf som är ombudsman på PRO:

På tio år har över 27000 vårdplatser försvunnit från äldreboendena i Sverige. Det innebär att vårdplatserna skurits ner med nästan en fjärdedel. Det samtidigt som dem äldre blir allt fler. Enligt äldreminister Maria Larsson är det mycket oroande.

– Det här är illa, det skapar otrygghet bland de äldre, man är osäker på om det finns en plats för en när man behöver det och det skapar också en bristande medicinsk säkerhet, säger Maria Larsson.

Så vad ska ni göra åt problemet?

– Det är kommunerna som har huvudansvaret för att se till att man kan ge en äldreomsorg med god kvalité.

Åke Gustavsson är omsorgsnämndens ordförande i Torsby, han menar att minskningen av vårdplatserna är naturlig utifrån Torsby-bornas behov, men säger också att pengarna är ett återkommande problem inom äldreomsorgen.

– Vi får inte pengarna att räcka till, säger Åke Gustavsson.

– Tyvärr är det ju så att alla skyller på varandra. Kommunerna säger att resurserna inte räcker till, staten säger att det är kommunernas ansvar. Men de äldre som behöver hjälpen, det är ju de som drabbas av en sådan här utveckling, säger Guy Löf på PRO.