Sverige räddade telebolag från sanktioner i Syrien

1:20 min

När EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel i går fattades två beslut om sanktioner när det gäller trafik och övervakning med mobiltelefoner. Men i ett fall blev det ingen sanktion för att Sverige inte vill det.

– Det har förekommit de som har sagt att man ska stoppa allt sådant för att det ger inkomster till regimen men det förutsätter nog dessvärre att man släcker ner nätet, säger Carl Bildt.

Sverige ville ha en grundligare analys för att undgå risken att effekterna av en sanktion mot telebolaget påverkade demonstranternas möjligheter att kommunicera med varandra och berätta för omvärlden vad som händer i Syrien.

Telebolaget utrikesministrarna diskuterade sanktioner mot ägs till tre fjärdedelar av ett företag i Sydafrika.

Däremot var utrikesministrarna eniga om sanktioner när det gäller ett annat telebolag verksamt i Syrien.

– Det har införts sanktioner av en telefonioperatör i Syrien. Det har man gjort på grund av att ägaren till den telefonioperatören är regimen mycket närstående, säger Carl Bildt.

Utrikesministrarna var också eniga när det gäller stopp för leveranser av utrustning som kan användas för att kontrollera oppositionen.

– Det som EU har gjort nu är att vi har infört sanktioner mot all övervakningsutrustning som kan finnas för både telefoner och internet. Det har aldrig levererats något sådant från Sverige, det har kunnat förekomma från andra EU-länder, det vet vi inte så mycket om. Med all sannolikhet har det förekommit från länder utanför EU, säger Carl Bildt.