Afrikanska finansministrar kritiserar Europa

1:35 min

Finansministrarna i Afrikas två största ekonomier kritiserar nu Europa för att man inte lyckas lösa eurokrisen. Krisen riskerar att slå hårt mot den livsviktiga tillväxten i Afrika, enligt finansministrarna.

Europas finansiella problem minskar handeln i världen, och det inverkar skadligt på våra ekonomier, säger Sydafrikas finansminister Pravin Gordhan till brittiska BBC.

Dessutom tenderar riskkapital att fly till säkra investeringar i tider av ekonomisk oro och då vågar färre satsa på Afrika som brukar kallas tillväxtmarknadernas sista front. Det beror på att Europas ledare är oförmögna att ta de rätta besluten, säger Gordhan.

Nigerias finansminister Okonjo Iweala säger att krisen skapar flyktiga marknader där priserna på landets exportvaror går upp och ner och ryckigheten i marknaden drabbar också kontinentens valutor och börserna.

Det är två av Afrikas riktiga tungviktare som går till angrepp mot Europas ledare. Sydafrika och Nigeria är de två största ekonomierna i Afrika söder om Sahara, båda med högt respekterade finansministrar.

Okonjo Iweala med ett förflutet som en av toppcheferna på Världsbanken och Gordhan som tidigare var framgångsrik chef för den sydafrikanska skattemyndigheten.

Gordhan säger att de europeiska ledarna inte har kapacitet att sköta sin egen bakgård å ena sidan, och å andra sidan så ser de inte till att de inte skadar resten av världen heller.

– Alla våra ekonomier går nu bakåt, säger Gordan, det här kommer att få massiva konsekvenser för de ekonomiska utsikterna på global nivå.

Okonjo Iweala tycker att världens tillväxtländer har något att lära Europa, eftersom Afrika redan varit igenom liknande kriser.

– Vi har lärt oss att hålla våra skulder på en hanterbar nivå nu och sköta makroekonomin konsekvent, säger Iweala, och kan därmed bibehålla tillväxten.