Bra lottning för Sverige

Vi har all anledning att vara nöjda. Sverige hamnade i en grupp som rejält ökar våra möjligheter att ta oss vidare till kvartsfinal.

Inte lika bra som om vi hamnat i den svaga grupp A, men hade vi varit i någon av grupperna B eller C hade chanserna till avancemang varit minimala.

Mycket bra att Sverige får möta Ukraina i sin första match. Ett lag som jag i dagsläget rankar som sämre än Sverige, som vi känner väl från träningsmatchen i höstas och som förstås i och med att man är hemmanation kommer att ha enorm press på sig att prestera direkt i öppningsmatchen.

Vi möter i England i den andra matchen vilket betyder att vi garanterat slipper Wayne Rooney, han är just nu avstängd hela gruppspelet men hoppas kunna få det kortat till endast två matcher.

Frankrike är EM:s på förhand mest svårbedömda lag. Jag har lika lätt att se dem förlora tre matcher som ta sig till semifinal. Hur långt har Laurent Blanc kommit i sitt lagbygge och kan han få alla att dra åt samma håll?

Förhoppningen är att Frankrike gjort dåliga resultat mot både England och Ukraina och därför möter Sverige med en negativ förnimmelse av VM 2010.

Härligt också för den alltid stora svenska supporterskaran att samtliga matcher spelas i en och samma stad, som dessutom är en tremiljonersstad med allt vad det innebär av utbud och kommunikationer.

Mitt tips: Jag tror att England och Sverige går vidare. Det handlar inte om något hjärtetips, jag lurar inte mig själv utan minns Sveriges skrala kvalhöst - men tycker samtidigt att vi är ett bättre lag än Ukraina och att vi absolut kan mäta oss med Frankrike om de inte är på toppen av sin förmåga.

Grupp A fick i vår sändning epitetet "Livets grupp". Fyra på förhand svaga lag som i och med den här lottningen alla gavs en härlig livlina som kan hissa upp dem till kvartsfinal.

Till och med lågt rankade Polen ges en gyllene möjlighet nu när man får spela öppningsmatchen mot Grekland.

Mitt tips: Ryssland och Grekland vidare.

Grupp B är så mycket "dödens grupp" det kan bli. Särskilt danskarna måste gnissla tänder efter att ha hamnat tillsammans med både Holland och Tyskland (ironiskt nog de lag man besegrade i semi respektive final 1992).

Då ger jag faktiskt Portugal bättre chanser att eventuellt kunna skaka de två stora. Portugiserna trivs bättre med att spela på kontringar än att själva föra spelet och med en spelare som Cristiano Ronaldo kan man göra mål på alla möjliga vis, utan att behöva dominera spelet.

Mitt tips: Tyskland och Holland vidare.

Grupp C bjuder det klassiska upplägget med en solklar favorit (Spanien), ett lag som odiskutabelt är näst bäst (Italien), en outsider som mycket väl kan skrälla (Kroatien) och en klockren slagpåse (Irland).

Spanien föll i öppningmatchen i VM mot Schweiz men det är ingen risk för underskattning den här gången när man direkt ställs mot ärkefienden Italien.

Spanjorernas utmaning kommer att bli att såga sig igenom den kompakta försvarsmur som samtliga tre motståndare lär bilda.

Italien kommer förmodligen inte ta tre poäng i sin första match med andra ord, utan den stora nyckelfighten för dem blir att slå Kroatien i sin andra match.

Irland löper stor risk att åka hem utan en enda poäng.

Mitt tips: Spanien och Italien vidare.

(2 dec)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se