Rysk tv attackerar Sveriges ambassad

1:51 min

I ett avslöjande reportage på bästa sändningstid anklagar rysk tv den svenska ambassaden för att uppmuntra unga ryssar att revoltera mot regimen. Men enligt svenska UD ligger projektet helt i linje med ambassadens uppdrag. Att anklagelserna kommer just nu kopplar man till den ryska valrörelsen.

Det handlar inte alls om svensk kultur, berättar den ryska speakerrösten, utan om att organisera massprotester med hjälp av sociala nätverk.

I ett långt reportage på fredagskvällen i tv-kanalen NTV beskrevs hur Sveriges ambassad i Moskva försöker värva ryska ungdomar och studenter till en samtalsklubb om svensk kultur och svenskt samhälle – fast i själva verket handlar mötena om att väcka ungdomarnas politiska intresse. Och man träffas helst inte på ambassaden, utan på kaféer ute på stan.

Förklaringen finns i ett dokument som NTV tagit del av  där ambassaden skriver att den här typen av möten kan av vissa uppfattas som ett försök att blanda sig i ett annat lands inre angelägenheter.

Teo Zetterman på UD:s presstjänst i Stockholm bekräftar att man uttryckt sig så.

– Sedan har vi varit medvetna om riskerna att vissa kretsar i Ryssland skulle kunna se projektet som ett försök till inblandning i interna angelägenheter och det har vi försökt motverka just genom öppenhet.

Enligt honom ligger projektet med en diskussionsklubb för ungdomar helt i linje med det uppdrag som ambassaden har. Många olika ungdomsorganisationer har varit inbjudna, även från maktpartiet Enade Ryssland.

I reportaget pekas särskilt en svensk ambassadtjänsteman ut och man påpekar att han redan på 1970-talet var i Sovjet där han utan framgång försökte värva ryska sjömän. Det antyds också att svensk underrättelsetjänst – i någon slags maskopi med USA – ska ha intresse av ett projekt där unga ryssar uppmanas att protestera.

Den senaste veckan har Rysslands premiärminister Vladimir Putin anklagat väst och utländska ambassader för att lägga sig i det ryska parlamentsvalet på söndag. Teo Zetterman på UD menar att reportaget är kopplat till valet.

– Vi noterar att det här slås upp i ryska medier nu strax före parlamentsvalet, säger han.