Nya uppgifter om kungaskandalen

2:09 min

Det kommer nya uppgifter om vad kungen kände till om hans vänners försök att stoppa känsliga uppgifter om honom i samband med att boken Den motvillige monarken kom ut för ett år sedan. Det framkommer av tidigare okända inspelningar från möten som Anders Lettström haft med företrädare för den undre världen och som publiceras i Aftonbladet  i dag.

På bandinspelningarna säger Anders Lettström till Daniel Webb, företrädare för den utpekade gangsterledaren Milan Sevo, att han har pratat med kungen om att köpa en dementi från en av huvudkällorna till skandalboken Den motvillige monarken, en före detta porrklubbsägare, och få tag på bilder på kungen som han påstått sig ha.

I våras tog Anders Lettström på sig hela skulden för kontakten med den undre världen. Kungen visste inget, hävdade Lettström. Vilken information som verkligen har nått fram till kungen är fortfarande oklart. Men i ett av de bandade samtalen som Aftonbladet publicerar i dag, säger Anders Lettström att han talat med kungen om att källorna skulle dementera sina uppgifter.

När Aftonbladet konfronterar Anders Lettström med de nya inspelningarna hävdar han att bandet måste ha manipulerats, att han informerat kungen stämmer inte. När Ekot ringer Lettström lägger han på luren.

Aftonbladet har låtit oberoende experter analysera ljudfilerna och enligt dem finns inget som tyder på att ljudfilerna har manipulerats på något sätt. Och Daniel Webb som mötte Lettström fick intrycket att kungen kände till samtalen:

– Min uppfattning är att kungen blev uppdaterad hela tiden, säger han.

Kungen har hela tiden hävdat att han inte känt till sin vän Anders Lettströms kontakter med den undre världen.

När Ekot kontaktar hovets informationschef Bertil Ternet med anledning av de nya uppgifterna säger han att allt redan kommenterats.

– Vi kommer inte att kommentera det ytterligare, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

Ekot har sökt Anders Lettström på telefon, men han har då lagt på luren.