Fantastiskt för svenska fans och mellanmjölk för herrlandslaget

Lottningen ger inte rum för underskattning samtidigt som hoppets glugg är precis så stor att vi kan våga tro på svenska framgångar. Det är ett läge att gilla och en grupp som är överkomlig, om vi vågar tro att den är det.

Grupp D och lag D2 i gruppen var den stora våta drömmen för de svenskar som ska åka ner och titta till hur Hamréns landslag presterar under press. Just D2 blev det för Sverige och det innebär att SvFF får maximalt antal biljetter att sälja eftersom alla våra gruppspelsmatcher då spelas på den största arenan (70 050 platser) under EM och förbundet får hand om16% av arenans kapacitet.

Enda negativa är väl att Polen är närmre men det är väl inget att gnälla över.

Så till Grupp D:

Ukraina,Sverige,England,Frankrike.

Visst är det inte lika skrämmande som Grupp B:

Holland,Danmark,Tyskland,Portugal.

Inte heller lika mycket gräddfilssmak som Grupp A:

Polen,Grekland,Ryssland,Tjeckien.

Det kanske stämmer att det inte finns några lätta motståndare i EM men maken till en så lätt grupp som A är det inte varje gång man ser i EM-sammanhang.

Vår grupp smakar mellanmjölk för att den är lite mittemellan, den är varken svårast eller lättast. Det jag slogs mest av var att den verkligen är en grupp som kan få oss att drömma om en varm och svettig sommar, eller i alla fall slutspel.

Ukraina (11e juni) i premiären på Olympiastadion i Kiev som tar 70 050. Å ena sidan kommer hemmalaget bäras fram av de tiotusentals hemmasupportrarna på läktarna. Å andra sidan kan lidelsen från samma personer skapa ett favorittryck som kan vara svårt att hantera för ett lag som har sin största stjärna med ett bäst före-datum som sedan länge passerats.

Där är vår chans, att få matchen att gå så långt att publiken och spelarna blir stressade och desperata, sen hugger vi. Inte svårare än så? Jo, det är väl klart men mer ingående taktik än så är mest något man klurar ut för nöjets skull när det 6 månader kvar.

England (15 juni) har aldrig vunnit mot Sverige i en tävlingslandskamp, om jag inte minns fel. Rätta mig ogärna om jag har fel för det är en illusion jag gärna håller fast vid till EM i sådant fall. Vidare är det lika bombsäkert som att julbocken i Gävle bränns upp årligen att vi inte kommer möta Rooney i gruppspelet. Jag vet inte hur du känner men för min del så luktar det lite kryss med de förutsättningarna. Som för oss vidare till vad som kan bli en spännande avslutningsmatch mot…

Frankrike(19e juni). Fransmännen är inte kända för att vara de mest välkomnande, inte heller är deras landslag numera känt som ett urstarkt kollektiv med en karismatisk ledsagare. Vi kan slå lite där det blöder som man säger eftersom de i mångt och mycket fortfarande springer runt med en skylt runt halsen ”Ursäkta röran, vi bygger om”. De är på uppgång, vi kan inte lura i oss själva något annat, men det är ett nybygge som hittills inte fått testa sin hållbarhet när det blåser snålt.

Som exempelvis Hamréns blågula lagbygge fick göra efter förlusten mot Ungern och sedan vinsten mot Holland. Sådant bygger ett självförtroende som det nya Frankrike inte riktigt har jobbat fram än. 

Jag tror på att vi de närmsta sex månader kan unna oss att dagdrömma om en varm het sommar och ett stolt svenskt folk. Att vi sedan kan få möta Spanien eller Italien i en eventuell kvartsfinal kan vi tänka bort för tillfället, först ska vi vidare från mellanmjölksgruppen…

Emelie Ölander
fotboll@sr.se