Juholt: Vi måste bli bättre

1:56 min

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt inledde i dag partiets förtroenderåd med att gå till angrepp mot att Moderaternas och regeringens skattesänkningar som enligt Juholt gör att skolor, äldrevård och kommunikationer försämras.

– Verkligheten har hunnit i kapp den senaste moderata budgetmotionen, inledde han sitt tal.

– När hela Sverige reser sig som en man eller kvinna och säger att skattepengar till skola, skattepengar till barnomsorg, skattepengar till sjukvård, skattepengar till äldreomsorg skall gå just till de medborgare som behöver denna service. Då är det inte populärt.

Juholt fortsatte med att kritisera avregleringar som enligt honom försämrar servicen inom vård, skola och omsorg.

– Jag förstår att Fredrik säger: ”Det här är bara enskildheter, det här ska rättas till”. I grund och botten handlar det om ett systemfel. Det har ingenting med socialdemokratisk välfärdspolitik att göra. Vi ska reglera dessa marknader så att medborgarnas intresse sätts före vinstintresset. Om detta vet det Moderata samlingspartiet inte ett enda dugg om.

I talet lyfte Juholt fram att Socialdemokraterna ska satsa på tillväxt och fler jobb genom kunskaper och slog fast att partiet ska ha ett tydligt mål för hur sysselsättningen ska öka.

Han utlovade också ett mål för hur mycket som ska investerar i vägar och järnvägar så att Sverige kan förbli ett moderna land mer nya järnvägar och tunnelbanor.

– Det är framtidsinvesteringar, det är inget slöseri med pengar och vi ska vända oss med tacksamhet mot de, främst socialdemokrater, som på 40-, 50-, 60- och 70-talen rustade Sverige starkt. Hade deras ambitioner för detta varit lika låga som Fredrik Reinfeldts så hade vi fortfarande kört häst och vagn.