Uppgifter om kungen allvarliga enligt statsvetare

Nya uppgifter tyder på att kungen kan ha känt till sina vänners försök att stoppa känsliga uppgifter om honom i samband med utgivningen av boken "Den motvillige monarken". Skulle uppgifterna vara sanna är det mycket allvarligt menar S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

– Skulle det visa sig att de här uppgifterna stämmer så hamnar kungen i en mycket allvarlig situation eftersom det innebär att han inte har talat sanning när han har uttalat sig om saken för svenska folket. Då kan det bli en förtroendekris. Om man inte kan lita på vad kungen säger offentligt så försvagas hans position, säger Ulf Bjereld.

Vilken information som verkligen har nått fram till kungen är fortfarande oklart. Men i ett av de bandade samtalen som Aftonbladet publicerar i dag säger Anders Lettström så här:

– Efter vårt möte på Kungsholmen pratade jag med kungen på kvällen. Då berättade jag att du hade sagt att han, Mille, kunde tänka sig att dementera och då ville han ha betalt för det, säger Anders Lettström.

Anders Lettström talar här med den utpekade gangsterledaren Milan Sevos företrädare i Sverige. Syftet med mötena ska ha varit att få en dementi från en av huvudkällorna till skandalboken "Den motvillige monarken" och få tag på bilder på kungen som denne påstod sig ha.

I våras tog Anders Lettström på sig hela skulden för kontakten med den undre världen. Kungen visste inget, hävdade Lettström.

Hans hållning är densamma i dag. Anders Lettström säger till Aftonbladet att bandet måste ha manipulerats. Men oberoende experter som analyserat ljudfilerna intygar att de är äkta.

I en intervju med TT i våras tillbakavisar kungen all vetskap om vännens kontakt med kriminella.

Kungen kände alltså inte till att han skulle kontakta grovt kriminella?

– Ingen aning, nej, säger kungen.

När Ekot kontaktar hovets informationschef Bertil Ternet med anledning av de nya uppgifterna säger han att allt redan har kommenterats.

– Vi kommer inte att kommentera det ytterligare, säger Bertil Ternet.

Men att inte säga något är en dålig strategi, enligt Ulf Bjereld.

– Här är nya uppgifter som har kommit fram. Att då försöka tiga ihjäl uppgifterna tror jag bara leder till att historien kommer att förlängas. Medierna kommer inte att nöja sig med tystnad, nyhetsbevakningen kommer att fortsätta tills hovet tvingas kommentera även de nya uppgifterna, säger Ulf Bjereld.

Ekot har sökt Anders Lettström på telefon, men han har då lagt på luren.