Valdemarsvik

Kvinna omkom i sjödrama

1:21 min

En 50-årig kvinna omkom i en svår båtolycka utanför Valdemarsvik på lördagskvällen.  Familjens segelbåt gick på grund i närheten av Harstena och mannen och den 17-åriga dotter skadades svårt. 

När segelbåten hamnade i sjönöd utanfö Harstena i Gryts skärgård i lördags kväll fanns familjen på tre personer och en hund ombord. Så väl båtar som räddningshelikopter skickades ut när larmet kom in vid 21-tiden på kvällen. Segelbåten hade då gått på grund och börjat ta in vatten.

- Det var rätt så grov sjö i området där de gick. Vad som har hänt innan vet vi inte, säger Jim Karlsson, räddningsskeppare på Sjöräddningen i Arkösund.

Hur såg det ut när ni kom till platsen?

- Det var väldigt bökigt för det var grov sjö och mycket vrakspillror i området. Livflotten hade löst ut, en person hängde i flotten och ytterligare en person låg i vattnet, som helikoptern från Visby tog upp. Den personen var så pass dålig att de fick sticka direkt, förklarar Jim Karlsson.

När de nödställda tagits upp ur vattnet flögs de två kvinnorna med helikopter till Skavsta för vidare färd till Nyköpings lasarett. Den äldre kvinnans liv gick dock inte att rädda. 

Den 48-årige mannen fördes till Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hans tillstånd bedömdes först som livshotande, men förbättrades under söndagen och beskrevs på kvällen som stabilt. Han vårdas på intensiven, uppger Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Familjen hade även en hund ombord på den 14 meter långa segelbåten, men den gick inte att rädda.