Analys: Det kan bli eurons sista tio dagar

1:59 min

Det drar ihop sig till en avgörande vecka för euron. Framtiden kan komma att avgöras på fredag. Världsekonomin riskerar att dras ner i en kris om euron faller.

Det var EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn som slog an grundackordet i det som ser ut att bli en ödesvecka för skuldtyngda euroländerna och för eurons vara eller icke vara.

Den 30 november, när finansministrarna möttes, sa han att EU har tio dagar på sig att enas om och få fram åtgärdspaketet mot skuldkrisen.

Klockan tickar och tidsgränsen passeras på fredag. Det innebär att veckan är fylld av politik och diplomati och ekonomi.

Euroländerna behöver hjälp med att fylla krisfonden med nya miljarder euro, upp till 1 000 miljarder behövs. Den europeiska centralbanken slits mellan starka krafter som vill ha olika mycket inblandning i krisen. Tyskland vill en sak, Frankrike en annan.

Marknaden lättade en aning på de spända tyglarna bakom eurovagnen i förra veckan. Det rådde relativt lugn på obligationsmarknaden men på en fortsatt hög räntenivå, vilket betyder fortsatta höga lånekostnader för krisländerna.

Skälet till lugnet var ett kraftigt stödinhopp på finansmarknaderna från några av de största och tyngsta centralbankerna.

Slutet på denna vecka kan det bli en ny ränterusning.

På tisdag och onsdag sätter marknaden nya betyg när ECB bjuder ut obligationer, i så kallade repor, och på torsdag börjar EU:s två dagar långa toppmöte.

På torsdag meddelar både den brittiska och den europeiska centralbanken beslut om räntan. Senast sänkte ECB som en hjälp åt krisländerna.

På fredag ska EU:s toppmöte komma med överenskommelser som räddar skuldländerna och euron. Då vet vi om de närmaste dagarna kommer att gå till historien som ännu en av många festliga Nobelveckor eller om det blev eurons sista tio dagar.