Saab

Bank ny Saabpartner

Det verkar finnas en ny lösning på krisen för Saab Automobile. Ett nytt avtalsförslag – utan kinesiska Pang Da, men med den statliga kinesiska banken Bank of China – har nämligen lämnats in till General Motors för godkännande.

Saabs ägarbolag, Swedish Automobile, diskuskuterar med Youngman och en kinesisk bank om de framtida ägarförhållandena ska förhoppningsvis ge pengar till de anställdas novemberlöner, enligt ett pressmeddelande från Swedish Autmobile.

Den nya lösningen går ut på att kinesiska Youngman blir delägare med 19,9 procent av aktierna och en ny spelare, den statliga kinesiska banken Bank of China, blir också delägare med 29,9 procent av aktierna, uppger källor för P4 Väst.

Lösningen har förhandlats fram av Saabs vd Victor Muller tillsammans med Youngmans vd Rachel Pang under förra veckan och det finns två stora skillnader jämfört med den tidigare affären. Samtidigt förnekar Victor Muller att det är Bank of China som vill investera i Saab.

I ett sms till TT skriver Muller: "Det är inte Bank of China!"

Dels har ingen av de nya parterna egen majoritet av aktierna och dels är den kinesiska återförsäljarejätten Pang Da inte längre med i bilden.

Som P4 Väst har tidigare berättat finns det ägarklausuler mellan Swedish Automobile och General Motors, där den amerikanske biljätten kan stoppa en intressent från att äga mer än 20 procent i Saab. Därför finns biltillverkaren Youngman under den gränsen med sina 19,9 procent.

I den nya affären ingår också att man löser ut lånet till den Europeiska investeringsbanken, enligt källor till P4 Väst. Vilket skulle innebär att svenska regeringen och Riksgälden inte längre behöver ställa upp som garanter och således inte behöver godkänna ägarförändringar i Saab.

Dessutom ska intressenterna sätta över pengar till Saab under måndagen för att företaget ska kunna betala de anställdas löner.

Nu återstår det att se om GM kommer godkänna den nya ägarstrukturen, men enligt källor P4 Väst har pratat med är förhoppningarna stora för att man ska få ett ja.

– Rimligtvis borde General Motors inte ha något emot den här dealen, säger en källa.

-- Avtalet ska vara gjort efter de avtal som GM har med Saab. Därför borde det godkännas, kommenterar en annan källa.

Saab Automobiles informationschef Eric Geers kan inte bekräfta att det finns en ny plan för biltillverkarens framtid.

– Det är inget jag kan kommentera. Men jag kan säga att det pågår mycket jobb, säger Geers till P4 Väst.

För att affären ska gå i hamn behöver också det kinesiska departementet NDRC godkänna affären.