Salafisterna överraskade med stort stöd

1:21 min

Det muslimska brödraskapet fick 36 procent av rösterna efter den första valomgången och blev som väntat Egyptens största parti. Den stora överraskningen är att de bokstavstrogna ultraortodoxa salafisterna fick 25 procent, nästan dubbelt så mycket som en koalition av liberaler och socialdemokrater som bara tog hem 13 procent av rösterna. Vår korrespondent har träffat den kvinnliga salafistpolitikern Sarry Galal Ahmed.

– Medierna är orättvisa, ni fokuserar bara på straffen inom islams sharialagstiftning, att hugga händerna av tjuvar och förbjuda alkohol, säger Sarry Galal Ahmed.

Hon är 27 år och klädd i niqab. Hon har en hög position inom ett utländskt It-företag i Kairo och hon kandiderade till parlamentet för salafistpartiet Nur. Det är ett parti med talesmän som ifrågasätter demokrati och påstår att nobelpristagaren Naguib Mahfouzs romaner uppmanar till prostitution och ateism.

Det håller inte Sarry med om.

– Det viktiga för oss är inte att tvinga på egyptierna sharia, säger hon.

Hennes medarbetare Lamia Selim menar att det kan införas först när samhället är moget.

– Det kan ta fem år. Vi ska höja folkets religiösa medvetenheten, säger hon.

Och självklart är de inte emot att en kvinna som har sex utanför äktenskapet stenas till döds.

Så uttrycker sig inte medlemmar av det mer moderata muslimska brödraskapets parti. Brödraskapet har ansträngt sig för att framstå som mindre religiöst och mer politiskt. De har läkare, ekonomer och advokater i ledningen medan salafisterna leds av koranexperter med långa skägg.

Den stora frågan i Egypten är nu hur och om dessa båda islamistpartier kommer att samarbeta. Vissa ledare inom brödraskapet anses vilja göra allt för att distansera sig från salafisterna och snarare bilda allians med det liberala och socialdemokratiska blocket. Men det har blivit ännu tydligare efter valet att diskussionen i Egypten handlar om olika grader av islamism - inte islam kontra en sekulär stat.