GM säger fortfarande nej till Saabaffär

2:03 min

Biltillverkaren Saabs tidigare ägare General Motors, GM, fortsätter säga nej till en Saabaffär. Än så länge har GM inte ändrat ståndpunkt säger presstalesmannen James Cain i dag. Och i Trollhättan fortsätter Saabanställda att vänta på sina löner.

– Just nu är det ganska ansträngt i och med att vi väntar på besked om när vi kan få våra löner och hur detta påverkar vår möjlighet att ligga kvar i rekonstruktionen, säger Thomas Haglund, klubbordförande för fackförbundet Ledarna.

Hur ser ni från fackligt håll på Saabs nya diskussioner?

– Det är ju naturligtvis väldigt positivt att det pågår intensiva diskussioner.

Ja, i dag har Saab bekräftat att man nu för diskussioner med kinesiska bolaget Youngman och en kinesisk bank. Och därmed skulle tidigare Saabspekulanten Pang Da vara ute ur bilden. Enligt källor till bland annat P4 Väst ska det handla om att Youngman och banken tillsamman ska äga lite mindre än hälften av Saab medan nuvarande ägaren Victor Muller fortsätter ha en majoritet i bolaget.

Men fortfarande krävs en rad godkännanden, först och främst GM:s som äger den teknik Saabs bilar byggs på. Men där är det fortfarande stopp.

– I nuläget är det ingen skillnad, säger James Cain, GM:s presstalesman.

Saab har sagt att man skickat nya förslag på ägarlösningar till GM. Men hur de tagits emot vill inte GM:s presstalesman James Cain gå in på. Så vad företaget tycker om det nya ägarförslaget är svårt att veta.

– Du kan säkert förstå varför vi inte kommenterar spekulationer och rykten men jag kan säga så mycket som att vi inte ändrat uppfattning, säger James Cain.

GM säger att man inte kommenterar rykten och spekulationer och betonar att man står fast vid sitt nej.

Trots löften och förslag på lösningar fortsätter de Saabanställdas löner att dröja. Förra veckan skickade Sveriges Ingenjörer och Ledarna in betalningsuppmaningar till företaget. I dag gör Unionen samma sak. Chefsjuristen Martin Wästfelt välkomnar företagets försök att hitta en lösning men det hindrar inte betalningsuppmaningarna.

– Det är så här långt inget i de uppgifterna som gör att vi kommit fram till att vi inte behöver agera, utan vår bedömning är att vi måste agera för att säkra medlemmarnas fodringar, säger Martin Wästfelt.