"Fördragsändring kan lösa eurokrisen"

1:20 min

I Paris har Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommit överens om sin lösning för eurokrisen. Det behövs en fördragsändring.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy presenterar det gemensamma resultatet från mötet mellan honom och Angela Merkel i Paris.

– Allt det som har lett fram till den nuvarande eurozonkrisen får inte hända igen.

- Därför behövs en fördragsändring, säger Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Ingen ska känna sig utesluten, anser vi båda, fortsätter han.

Under hela krisen ska möten hållas varje månad med en klart definierad agenda för att se hur tillväxten går i Europa, enligt presidenten. Internationella Valutafonden, IMF, ska ges en större roll.

För att komma tillrätta med skuldkrisen krävs det automatiska sanktioner mot euroländer, som har budgetunderskott som överstiger 3 procent av BNP, enligt Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

 De båda ländernas ledare är övertygade om att det går att rädda euron. Att rädda euron är i fokus, men för att klara det krävs en fördragsändring.

– Vi måste behålla trovärdigheten, konstaterar Merkel. Det vi nu presenterar visar att vi är helt och fullt beslutna att behålla euron.

Förhoppningen är att det blir ett nytt fördrag, antingen för alla 27 EU stater eller bara för eurozonens länder.

Angela Merkel understryker att Tyskland och Frankrike som starka länder inom zonen har ett särskilt ansvar för att se till att krisen inte fördjupas utan blir löst.

– Den fransk-tyska överenskommelsen är väldigt heltäckande. Den kommer att formuleras i ett brev och presenteras till EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy på onsdag, säger Nicolas Sarkozy.
– Vi vill säkerställa att obalanserna som har lett till denna situation i eurozonen inte kan hända igen, tillägger han.

Både Merkel och Sarkozy bekräftar samtidigt att de är eniga om att deras förslag inte innebär att EU:s domstol får rätt att överpröva nationella budgetar inom EU-systemet.

Eurokrisen har fått omfattande politiska förändringar inom eurozonen. Mer än var tredje regering i eurozonen, 6 av 17, har under året tvingats bort som ett resultat av budgetproblemen och statsfinansiella bekymmer i skuldkrisens spår.

Fler kan det bli. Först var det Irlands regering, som tvingades bort i ett nyval i början av året. Därpå föll Portugals regering, sedan man tvingats be om nödlån. Under hösten har även Greklands, Italiens och Spaniens regeringar tvingats avgå.

På väg bort är troligen även Slovakiens regering, som har utlyst nyval till den 10 mars 2012. Dessförinnan väntas nyval även hållas i Grekland, där övergångsregeringen ledd av den förre vice ECB-chefen Lucas Papademos ska ersättas