Tyskland förbereder för att ta över storbank

1:34 min

Den tyska storbanken Commerzbank kämpar just nu hårt för att leva upp till kraven på hur mycket egenkapital europeiska banker ska ha. Men medieuppgifter i Tyskland gör gällande att den tyska regeringen förbereder ett övertagande av banken.

Det vill sig inte riktigt för Commerzbank just nu.

Aktiekursen är låg och tysklands nästa största bank kämpar för att klara följderna av vidlyftiga affärer med skuldrabbade euroländers obligationer och med att leva upp till de nya kraven från den europeiska bankmyndigheten EBA. De kraven går bland annat ut på att de europeiska storbankerna senast i juni nästa år måste ha cirka nio procent i egenkapital för att kunna stå emot framtidens kriser.

Commerzbank tvingades till statligt stöd under finanskrisen 2008, den tyska regeringen övertog i utbyte mot räddningsinsatsen ungefär 25 procent av ägarandelen i banken och nu hotar regeringen enligt tidningen der Spiegel med att man på grund av bankens nuvarande skakiga läge måste utöka sin ägarandel igen.

Regeringen, enligt Spiegel, gör analysen att det kan bli knepigt för Commerzbank att leva upp till de nya kapitalkraven på egen hand. Nya statliga stöd mot ännu större statlig ägarandel, kan alltså bli nödvändiga om banken inte klarar av att dra in det nödvändiga kapitalet fram tills juni.

EBA ska i dagarna redovisa exakt vad de europeiska storbankerna behöver samla in för att klara egenkapitalskraven, men den allmänna uppfattningen i bankkretsar är att det för Commerzbanks del handlar om cirka fem miljarder euro.

Bankens vd Martin Blessing redogjorde i fredags för sin styrelse vilka åtgärder banken ska göra för att på egen hand klara kapitalkraven. I dag kom också då banken meddelade att man köper tillbaka så kallade hybridkapital för cirka 600 miljoner euro.