RYSKA VALET

Boråspolitiker bevittnade ryskt valfusk

1:32 min

Efter gårdagens parlamentsval i Ryssland har rapporterna om valfusk varit många. Den moderate riksdagsledamoten Ulrik Nilsson från Borås hade uppdrag som valobservatör under valdagen igår och kan också vittna om försök till valfusk.

Ett försök till valfusk som Ulrik Nilsson såg i en av de tio vallokaler i Sankt Petersburg som han besökte, var att premiärminister Putins parti Enade Ryssland var förkryssat på oanvända valsedlar.

– Tanken var väl att om en väljare markerade något annat parti, så kunde man ogiltigförklara den röstsedeln eftersom det då fanns två kryss. Så det här är ett uppenbart försök till valfusk, säger Ulrik Nilsson.

Maktpartiet Enade Ryssland, med premiärminister Putin och president Medvedev i spetsen, vann visserligen gårdagens val - men gick ändå kraftigt tillbaka från 64 procent av rösterna för fyra år sedan till omkring 50 procent i gårdagens val.

Över 2 500 rapporter om valfusk
Men att det har förekommit valfusk är uppenbart. Den oberoende valobservatörsorganisationen Golos har fått in över 2 500 rapporter om valfusk under valdagen och måndagen och menar att Enade Ryssland inte hade fått mer än 30 - 40 procent av rösterna om valet hade gått rätt till.

Ulrik Nilsson berättar att han också sett att folk som inte fanns med i röstlängden kom in i vallokaler med papper som visade att de ändå hade rätt att rösta där.

– I princip kunde de åka med samma tillstånd till en annan vallokal och rösta en gång till.

Ulrik Nilsson menar att det utbredda valfusk som av allt att döma har förekommit är ett svaghetstecken hos maktpartiet Enade Ryssland.

– Förmodligen är det så att Enade Ryssland känner att de tappar greppet om folksjälen här. De har ju varit vana vid att få 60 - 65 procent och det är klart att de känner sig hotade.