Andra AP-fonden kritiseras för affärer i Brasilien

2:07 min

Andra AP-fonden ska via en amerikansk pensionsfond köpa jordbruksmark i Brasilien. Men affären får kritik. Enligt organisationen Grain, som arbetar för småbönders rättigheter, hotar investeringen böndernas möjligheter till försörjning och kommer att tvinga fattiga familjer att flytta.

– Brasilien är precis som våra andra marknader, en bra marknad att investera i jordbruksfastigheter, säger Ulrika Danielson, kommunikationschef på Andra AP-fonden.

Varför?
– Det finns tillgång på jordbruksfastigheter.

Att pensionsfonder och andra stora investerare köper jordbruksmark i tredje världen har blivit vanligt de senaste åren. Resultatet blir stora jordbruksföretag som producerar för export och inte för den lokala marknaden, medan de små jordbruken slås ut, säger Henk Hobbelink från organisationen Grain, som arbetar för att stödja småjordbrukare världen runt.

Grain, som i går fick ta emot Right Livelihood-priset, är kritiskt till att svenska pensionspengar används för att köpa mark i Brasilien. För även i Brasilien tvingas småbönder flytta när de stora jordbruken breder ut sig, säger Henk Hobbelink.

– Regnskogen drabbas också av de utländska investeringarna, menar Henk Hobbelink.

När det brasilianska jordbruket snabbt expanderar krävs mer mark, och då omvandlas regnskog till jordbruksmark. Och investerare från USA och Europa driver på den utvecklingen.

Ulrika Danielsson på Andra AP-fonden tillbakavisar Grains kritik av fondens investeringar.

– Vi köper inte upp små jordbruk, utan vi investerar i stora jordbruk och vi investerar inte heller i mark i Amazonas, säger hon.

Är jordbruksmark en bra investering för pensionsfonder på lång sikt?
– Ja, det tror vi.