Tusentals Moskvabor protesterar mot valfusk

1:46 min

I en ovanligt stor manifestation samlades ikväll tusentals Moskvabor för att protestera mot gårdagens parlamentsval. Demonstranterna menade att valet kantats av fusk och de vägrade erkänna resultatet. Ett stort antal poliser övervakade protesterna och enligt nyhetsbyrån AP greps 300 personer.

Medan regnet öste ner över Moskva skanderade de tusentals som samlats vid boulevardstråket Tjistyje Prudy saker som "Ryssland utan Putin, Ryssland utan Putin".

Studenterna Jekaterina och Aljona säger att valresultatet var en chock för dem.

– Det går inte att acceptera det här och därför bestämde vi oss för att gå ut och protestera, säger Jekaterina.

De satt själva som valförrättare i går och uppfattade stödet för president Medvedevs och premiärminister Putins parti Enade Ryssland som lågt.

– Så när vi kom hem och såg resultatet på tv var det en chock, säger hon.

Tidigare i dag rapporterade den oberoende valobservatörsorganisationen Golos samt observatörer från OSSE om omfattande valfusk.

Bland de som samlats i centrala Moskva i kväll fanns det ingen som trodde att Enade Ryssland verkligen fått de dryga 49 procent av rösterna, som valresultatet visar. På en banderoll längst bak på den uppbyggda scenen stod: "Valet är en fars".

Och demonstranterna jublade när den populäre bloggaren Alexej Navalnyj hånade "Bovarnas och Banditernas parti", det namn som oppositionen har gett Enade Ryssland.

Regimkritiska demonstrationer brukar sällan samla särskilt många människor i Ryssland men i kväll till Tjistyje Prudy kom tusentals. De som inte släpptes igenom polisens avspärrningar samlades på gatan vid sidan av boulevarden och stoppade tidvis trafiken.

Efter att protestmötet upplösts började en del av demonstranterna gå mot Valkommissionens kontor, men stoppades av polis. Enligt ryska medier har flera personer gripits.