Bildt kallas folkmordsmiljonär

18 min

ETIOPIENSVENSKARNA: I dag drar rättegången mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson igång igen. Precis som förut pyr missnöjet över utrikesminister Carl Bildts (m) eventuella jäv. Rapartisten Promoe har tillägnat en låt till minstern - med titeln Folkmordsmiljonären.

Litar du på att Carl Bildt gör sitt jobb i fallet Etiopiensvenskarna?

De fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson befann sig i Etiopien för att skriva om hur Lundin Oil (numera Lundin Petroleum)enligt många vittnesmål har begått otaliga folkrättsbrott. De greps misstänkta för att ha haft samröre med landets terroristgerilla. Carl Bildt har suttit i Lundin Petroleums styrelse under en del av tiden som företaget varit aktivt i Etiopien.

Rapartisten Promoe visar tydligt vad han tycker i en låt som han släppte på sin hemsida för några dagar sedan. Här är ett utdrag ur texten:

Rör sig fritt mellan politik och företagens värld
Hånskrattar bort alla misstankarna om jäv
Mot en lukrativ affär – vad är det fria ordet värt?
För UD varnade om resor in i Ogaden, vem vill man veta om folkmordet ska man fråga vem?
Man ska väl inte fråga alls, bara hålla käft.
Vad är det fria ordet värt, när den man utreder är den som kunde få en fri?

Samma sak sa han i SVT:s Skavlan. Hans förflutna i bolagets styrelse är enligt honom "fullständigt irrelevant".

Carl Bildt kommenterade sina tidigare affärer i Lundin Petroleum i en intervju med Sveriges radios Ekot och utgår från att hans historia inom företaget inte påverkar hans trovärdighet som utrikesminister i det här fallet: