USA oroar sig över eurokrisen

2:00 min

USA:s finansminister Timothy Geithner kommer i dag till Europa för att träffa ledande makthavare. Obama-administrationen är starkt oroad över krisen i eurozonen, och det är av stor vikt för den amerikanska ekonomin att EU:s toppmöte i slutet av veckan leder till kraftfulla resultat.

Finansminister Timothy Geithners resa till Europa sker på direkt uppmaning av president Barack Obama. Han anländer i dag till Frankfurt där han ska ha överläggningar med ledningen för Europeiska centralbanken och tyska Bundesbank. Han ska också besöka bland annat Berlin, Paris och sist Milano innan han åker tillbaka till USA på torsdag.

I Washington växer frustrationen över att krisen i Europa aldrig verkar ta slut och den ses nu som det största hotet mot den ekonomiska utvecklingen i USA.

Även den amerikanska ekonomin är skakig men det finns lite ljusglimtar och de flesta bedömare tror att USA i varje fall inte är på väg ner i en ny lågkonjunktur. Om inte en krasch i eurozonen ställer till det.

Om Europa bara skulle hamna i en vanlig lågkonjunktur skulle den amerikanska ekonomin inte påverkas särskilt mycket, blir det däremot en krasch så slår det hårt också mot USA. Europa och USA är ekonomiskt väldigt nära integrerade.

Men den amerikanska ekonomin är ändå relativt sett mer isolerad från världsmarknaden så USA skulle klara sig bättre än Europa. Att man trots allt tar allvarligt på läget visas av att den amerikanska centralbanken nyligen bett USA:s affärsbanker att undersöka hur de skulle klara av en ny omfattande finanskris.

Enligt Vita huset har euroländerna den finansiella styrkan att förhindra ett sammanbrott, vad som saknas är ännu så länge den politiska viljan. Därför har USA också sagt att man inte är beredd att låna ut några pengar till exempel via Internationella valutafonden.

En fråga, när Geithner kommer till Europa, är hur han kommer tas emot. USA ses inte längre som ett direkt ekonomiskt föredöme. När Geithner medverkade vid EU:s finansministermöte i september i Polen så var det flera länder som var direkt irriterade på hans närvaro.