Skottdramat i Norrköping

Yrkade på långa fängelsestraff

1:50 min

Igår höll åklagarsidan sin slutplädering i rättegången om den uppmärksammade gänguppgörelsen utanför restaurang Deli i Norrköping i somras. För sex av de sju åtalade yrkade de på minst åtta års fängelse. 

– Något annat än fängelse är fullständigt uteslutet. Vi hävdar att ingen bör dömas till fängelsestraff under åtta år, sa åklagaren Ingemar Welander i tingsrätten i går.

Under en lång slutplädering i Linköpings tingsrätts säkerhetssal gick åklagarna Ingemar Welander och Karin Sandén igenom det som ska ha hänt vid uppgörelsen mellan de två kriminella gängen vid restaurang Deli i Norrköping i somras. Vid uppgörelsen skottskadades två personer och ytterligare en knivskars.

I rättegången står sex män åtalade för försök till mord. En sjunde person var tidigare misstänkt för anstiftan till mordförsök, men den åtalspunkten har strukits. Däremot misstänks han fortfarande för grovt vapenbrott.

Åklagarna berättade hur de fem männen med kopplingar till det kriminella gänget Outlaws varit beväpnade med bland annat knivar och järnrör.
Enligt åklagarna har de samtliga varit aktiva och delaktiga i brottet.

Åklagarsidan ansåg att ingen av männen som åtalats för mordförsök bör dömas till kortare straff än åtta års fängelse. Man ansåg också att den man med kopplingar till det kriminella gänget M16/Black Cobra kan dömas till hårdare straff än åtta år eftersom han ska ha avlossat skott vid uppgörelsen.

– Det är ju faktiskt ytterst en uppgörelse mellan kriminella organisationer mitt på Norrköpings gator i den vackra sommartid. De anser sig som grupperingar kunna ta sig friheten att hugga med kniv och skjuta. Det måste synas i straffmätningen, sa Ingemar Welander i slutpläderingen.