ETT ÅR EFTER VALET

Skolvalet - en väckarklocka

1:18 min

I förra höstens skolval hade invandringskritiska Sverigedemokraterna stora framgångar, och här i Dalarna blev partiet det tredje största när eleverna fick välja. Och det här valresultatet har blivit en väckarklocka för många skolor.

På Stiftelsen Expo märker man av en ökad efterfrågan på föreläsningar från skolor i hela landet.

Det berättar Jonathan Leman, som är skolsamordnare på Expo:

– Vi ser att fler skolor har börjat se det som ett långsiktigt arbete och att man måste stärka sin egen kompetens där, och vi har märkt att allt fler hör av sig till oss, säger Jonathan Leman.


SD fick 45 procent
I Smedjebacken, Ludvika och Avesta plockade partiet många röster, och i Älvdalen fick Sverigedemokraterna närmare 45 procent av rösterna på gymnasiet, vilket var mest i hela länet.

Att nästan varannan elev röstade så, det blev en väckarklocka, säger Fia Staffan som är lärare på Älvdalens Utbildningscentrum.

– Man funderar ju kring orsakerna bakom det, och hur vi kan komma åt det.

Hur gick diskussionerna bland lärarna efter resultatet?

– Vi pratade om hur man kan ta upp det inom olika ämnen, och det blev lika-behandlings-vecka som alla tvåor har haft, säger Fia Staffan.


Demokratiperspektiv
Rektor Anneli Gunnars säger att det kan vara svårt att ta upp såna här frågor med eleverna, särskilt om man ska utgå ifrån själva valresultatet.

– Jag tror man ska diskutera det ur ett demokratiperspektiv, och inte säga att någon har röstat fel. För då är vi väldigt illa ute, då har man i själva verket motverkat demokratin, säger Anneli Gunnars.


Verka för tolerans
Och det är inte bara i Älvdalen som skolan har börjat jobba hårdare för att prata om främlingsfientlighet och kultur.

Jonathan Leman på Expo märker av ett ökat intresse från skolledningar som vill prata om såna här frågor, och inte bara i samband med valen var fjärde år.

– Skolan har en uppgift från Riksdagen att verka för tolerans, och det har man oavsett skolvalsresultat och oavsett resultat i nationella val, så har man den uppgiften.