Inrikestrupper griper demonstranter i Moskva

1:30 min

Det är oroligt i Moskva. Inrikestrupper har synts på gatorna och flera hundra personer har gripits efter att ha demonstrerat mot det ryska valet i söndags.

"Otillåtna protester kommer att stoppas och de som bryter mot ordningen kommer att låsas in."

Det var budskapet från Moskvas polis dagen efter att 300 personer greps i samband med en demonstration mot valfusk i går kväll.

Just nu pågår rättegångar mot flera gripna. De första rapporterna om inrikesstyrkor på väg in mot staden kom i morse från undrande Moskvabor.

– Jag förstår inte vad som händer, det är första gången jag ser nåt sånt, säger miskvabon Sergej.

Från officiellt håll sa man att det handlade om att garantera medborgarnas säkerhet.

Nu på eftermiddagen meddelade inrikesministeriet att det har rått ett förhöjt säkerhetsläge sedan den 1 december, på grund av parlamentsvalet i söndags.

Läget är uppenbart spänt efter den regimkritiska demonstrationen i går kväll. Demonstrationen mot valfusk samlade tusentals Moskvabor.

Efteråt greps runt 300 demonstranter, bland dem den kände bloggaren Aleksej Navalnyj.

I dag står han inför rätten och riskerar 15 dagars fängelse för olydnad mot ordningsmakten.

Stora mängder poliser är ute på Moskvas gator och torg. De spärrar av och kontrollerar.

I kväll planeras ännu en demonstration mot valet i söndags där president Medvedevs och premiärminister Putins parti Enade Ryssland segrade med drygt 49 procent av rösterna.

Många menar att resultatet är för högt och att en hel del fusk har förekommit.

Statsvetaren Lilija Sjevtsova tror att det låga resultatet kom som en överraskning för makten. Hon tror att de befinner sig i chocktillstånd.

I Moskva gjorde makten i dag allt för att visa upp folkets stöd.

Ungdomar från Kremltrogna organisationer samlades på Moskvas centrala torg och i dag räknar partiet enade Ryssland med att samla tio tusen människor som ska fira segern.