Reaktioner på att priset Årets Medieorm går till Flashbackgrävarna

På Medieormens 1-årsdag tillkännagav vi att vårt nya pris Årets Medieorm gick till en grupp anonyma grävare som i en tråd i fotoavdelningen på nätforumet Flashback avslöjat att naturfotografen Terje Hellesø - utsedd till Årets Naturfotograf 2010 - manipulerat flera av sina djurbilder. Prismotiveringen betonar att det är det anonyma och för tillfället samarbetande kollektivet som grävt fram bevisen, publicerat resultaten på en blogg och spridit nyheten till traditionella medier som belönas och inte Flashback forum. Ändå har en debatt dragit igång om huruvida Sveriges Radio bidrar till att legitimera baksidorna som forumet Flashbacks idé om maximal yttrandefrihet leder till, de inslag av skvaller, rasism, påhopp, uthängningar etc som många förknippar med Flashback. Diskussionen är viktig och symptomatisk för medievärldens brytningstid och inför den framtid vi skissar på, där vi tror att journalistiken kommer att bli en syntes mellan traditionella medier och nyare, sociala medier, det vi kallar för  
   Här har vi samlat några kommentarer och länkar till debatten.

Catia Hultquist, Dagens Nyheter:

"Jag minns en tid när folk på riktigt var rädda för att gå in på Flashbacks sidor, diskussionsforumet var likställt med synnerligen ljusskygg verksamhet och dess medlemmar framställdes som en skock ondskefulla Gollum-troll. Flashback var dödsknarkarsajten för nazister, sexister och pedofiler. Punkt.
   Den 19 november 2011 kracke­lerade den skräckbilden. Det var då en god fe utsänd från gammelmedierna svingade sitt spö och strödde stjärnstoft över Flashback.

Karin Olsson, Expressen (replik till Catia Hultquist):

"Det var ett bra avslöjande som växte fram genom att många människor bidrog med sitt engagemang och nördiga kunskaper om foto och lodjur.
   Men den frispråkiga och gränslösa tonen som råder i alla sajtens forum präglade delvis även denna tråd: "Sög denne naturfotograf din fanboy-kuk eller vad är problemet? Man ser ju med röven att bilderna är fejk."
På Flashback spelar det ingen roll hur och när man säger något, så länge det är sant."

Catia Hultquist, DN, (replik till Karin Olsson)

"Att inta en dylik dubbelmoralistisk attityd, det vill säga att håna Flash­back på kultursidorna och samtidigt uppmana fotfolket att använda sig av forumets information, är inte vad jag kallar tecken på yrkesheder."


Mats Svegfors och Cilla Benkö svarar Karin Olsson

Axel Andén, Medievärlden (kommentar till Catia Hultquist):

"Det är något yrvaket över hyllningarna av Flashback. Det finns en historia som är lite för bra, som den Catia Hultquist berättade i Dagens Nyheter i går. Något skaver, och det är alla de berättelser som inte berättas om Flashback. Om människor som skadas och kränks på forumet. "

Axel Andén fortsätter att diskutera Flashback i ytterligare en krönika:

"Jag förstår ärligt talat inte detta behov av att sätta en gloria på Flashback. Flashback är Flashback, med goda och dåliga sidor. Precis som dagspress är dagspress med sina goda och dåliga sidor.

Hos Medievärlden skriver också Fredrik Strömberg ett kritiskt inlägg

Medieormen replikerar Strömberg


Flashbackgrävarna replikerar på sin blogg:


Patrik Svensson kommenterar i Sydsvenskan:

Jack Werner, Ajour:

"Allt kokar till synes ner till en rädsla för att en viktig profession tappar i anseende. När vi lanserade Ajour, och medgrundaren Emanuel Karlstens formulering ”alla är journalister” tapetserades över hela vårt budskap och mål, hade jag i grunden lätt att förstå det. I en tid då folk kickas till höger och vänster retade det många att vi, som kanske uppfattades som ett gäng ”nättyckare” som snubblar in på arenan, startar en blogg och mellan raderna säger ”nu kan ALLA göra det ni gör, losers!”.
   Men jag tycker inte att alla är journalister. Det är heller ingen som har bett Karin Olsson att kasta sig kring Flashbacks hals, och ingen förväntar sig att Axel Andén ska ge sig in och bli förolämpad av trollen på forumets invandrings- eller feminismdelar. För på ett sätt är det som Catia Hultquist skriver i DN: Flashback är en genomskärning av Sverige. De delarna av befolkningen som i åsikt och sätt att formulera den skiljer sig från det vi andra ser som vettigt och empatiskt är representerade, och dessutom hela spektrumet från skogstokiga nazister av den gamla skolan till rumsrena ”invandringskritiker”. Dessvärre gör Hultquist ett populärt misstag: hon skriver att det är Flashback som prisats. Det är det inte, det är bara den tråd som ledde fram till avslöjandet om Hellesøs fotofusk. Och här någonstans urskiljer jag hur lätt det är för många att förväxla enskilda delar med helheter när det kommer till nätpublikationer."

Eva Wieselgren, GP

"Jag följde som många andra tråden på Flashback under avslöjandet och tyckte det var otroligt spännande. Jag satt själv och sökte på bildsajter efter originalbilderna på lodjuren, utan att lyckas dock. Det var bättre än den bästa tv-deckare. Annars är jag inte ofta på Flashback. Det är en jobbig stämning där med hånfulla kommentarer, könsord, hat mot kvinnor och invandrare, ja inte ett ställe där jag trivs helt enkelt.
   Jag hoppas det välförtjänta priset Årets medieorm stärker de goda krafterna på Flashback och gör forumet mera rumsrent."