örkelljunga

Marken under Multo kan vara förorenad

1:33 min

Marken kring den gamla Multofabriken i Skönna kan vara förorenad av tungmetaller och andra miljögifter. Föroreningarna kommer från tillverkning som pågick under 60- och 70-talen och ingen vet säkert vad som finns i marken.

Leif Sigbo från det lokala partiet Miljö- och Omtanke i Örkelljunga tycker det är angeläget att det görs en utredning om vad som kan finnas i marken.

- Det går rykten bland de äldre som har jobbat här en gång i tiden om att i början så var man inte så väldigt noga, säger han. Det sägs att man har dumpat saker och ting i mossen bakom fabriken.

Så småningom byggdes en sedimenteringsdamm bakom fabriken där man pumpade ut avfallet. Dammen är rensad, men det som rensades upp har lagts i en invallning.

– Antagligen på området, säger Leif Sigbo. Men riktigt var vet vi inte.

Det har tillverkats både räknemaskiner och fiskerullar i den gamla fabriken, och då höll man bland annat på med förkromning och förnickling. Tillverkningen lades ner 1982.

Senast fanns en lågprisbutik i lokalerna. Men den gick nyligen i konkurs. Då gjordes en undersökning i fabriken som visade att allt inte stod rätt till där. Inne i lokalerna mättes det upp höga halter av arsenik.

Det är länsstyrelsen som har ansvaret för att eventuella miljöproblem vid Multofabriken åtgärdas, och länsstyrelsen håller just nu på att undersöka om det finns någon tidigare ägare som kan vara skyldig att betala en undersökning av om marken är förorenad. Men om det inte gör det är Leif Sigbo orolig för att det blir Örkelljunga kommun som får ta hand om saken.

– Fabriken är antagligen svårsåld som den ser ut i dag, och skulle den här tomten och byggnaderna inte gå att sälja så står ju kommunen förmodligen med svarte Petter i sista hand.