Juholts krav på full teleservice "orealistiskt"

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt vill att alla svenska teleoperatörer ska kunna tvingas att ge alla invånare tillgång till alla tjänster, oavsett var man än bor och hur dyrt det blir. Men kravet är inte realistiskt, enligt Post- och telestyrelsen, PTS.

Om inte kraven på full teleservice uppfylls ska företagen kunna drabbas av skadestånd, böter eller indragna tillstånd. Också el-, järnvägs- och apoteksmarknaderna måste regleras, säger Håkan Juholt till Dagens Nyheter.

Men enligt statliga Post- och telestyrelsen är Håkan Juholts utspel orealistiskt. Sverige ligger redan i Europatoppen när det gäller mobilnätens täckning och att även nå de sista procenten låter sig knappast göras, påpekar Olof Bjurö på PTS.

– Vi ställde väldigt höga krav på täckning när 3G-näten byggdes. Vi har också väldigt höga krav på yttäckning i 450- eller NMT-nätet. Operatören Net 1 ska där täcka minst 80 procent av ytan i varje län.

– Ska man bygga master så att alla får tillgång till mobilnäten blir det oerhört dyrt. Dessutom måste man då bygga master där vi inte får bygga, till exempel i naturskyddade områden. Man måste också bygga vägar fram till masterna. Det kommer helt enkelt inte att gå, säger Olof Bjurö.

– Det finns också satellittelefoni och det kommer allt mer i framtiden. Det är än så länge dyrare och inte ens med satellittelefoni kommer man att nå överallt.


TT/Ekot