Ansökan om att stoppa Saabs rekonstruktion

0:55 min

Biltillverkaren Saabs rekonstruktör kommer att begära att företagets rekonstruktion avbryts. Det skriver Saabs ägare Swedish Automobile i ett pressmeddelande.

Att rekonstruktion har krackelerat sedan länge har varit uppenbart för alla. Det har nu gått över en och en halv vecka sedan novemberlönen skulle ha varit utbetald.

Att Guy Lofalk dröjt ända till nu med att begära att rekonstruktionen upphör har förvånat exempelvis flera jurister Ekot varit i kontakt med.

Att Lofalk nu till slut drar i bromsen är en tydlig signal om att Saab nått vägs ände och uttömt alla möjligheter att hitta en lösning. Åtminstone enligt Lofalks sätt att se på det.

Saab själva fortsätter att jaga lösningar och skriver i sitt pressmeddelande att man nu har fem, sex dagar på sig att yttra sig till tingsrätten. Under den tiden fortsätter diskussionerna med kinesiska bolaget Youngman.

Ytterligare en spik har slagits in i Saabs kista, men historien har visat att Saab har onormalt många liv. Senast Guy Lofalk drog i bromsen fixade Saab fram lönepengar och rekonstruktionen kunde fortsätta.

Om inte Saab lyckas med samma stunt ytterligare en gång väntar förmodligen konkursförhandling inom en månad. Om Saab alltså inte agerar.

– Tingsrätten har att ta ställning till om rekonstruktionen ska avbrytas och Saab kommer också ges möjlighet att komma med synpunkter och nya förslag till lösningar. Fram till dess att tingsrätten tagit beslut har Saab fortfarande en möjlighet att komma med lösning, säger Marita Ljung, statssekreterare på näringsdepartementet.

– Regeringen följer naturligtvis processen fortsatt noggrant och är beredd på att eventualiter, säger hon.

Vad har ni för beredskap?
– Vi har haft en hög beredskap sedan maj.