"Sista chansen är förbi för Saab Automobile"

I dag ser det ut som om biltillverkaren Saab Automobiles sista chans försvann. Saabs rekonstruktör Guy Lofalk har beslutat att till tingsrätten i Vänersborg lämna in en begäran om att få avbryta rekonstruktionen.

Advokaten Guy Lofalk har ju haft tingsrättens uppdrag att försöka hitta en lösning på frågan om vem som ska äga Saab sedan den förre ägaren General Motors lagt in veto mot de olika förslag till ägare som har lanserats under hösten.

I dag bekräftar ägarebolaget Swan, Swedish Automobile, att advokaten Lofalk inte ser någon möjlighet att fortsätta försöken till rekonstruktion, och att en begäran om att få avbryta rekonstruktionen ska lämnas in.

Det betyder rimligtvis att sagan om Saab har nått vägs ände.

Vänersborgs tingsrätt väntas bekräfta Lofalks begäran. 

Lofalk har inte lyckats sy ihop en affär som GM kan acceptera. GM äger tekniken till de nuvarande Saab-modellerna och lanserar dessutom just nu i Kina bland annat egna bilmodeller som byggs på samma bottenplatta som Saab.

GM vill inte ha en konkurrent i Kina som ägs av kinesiska företag som säljer i stort sett en identisk bil under annat varumärke.

För de anställda är läget bekymmersamt. Några pengar till novemberlönen rapporteras ännu inte kommit in till företaget från de kinesiska intressenterna, Youngman och Pang Da.

De senaste veckorna har en rad olika varianter på affärer ryktesvis förhandlats fram mellan Saab och de kinesiska bolagen och presenterats för GM.

18 december 2009 meddelade dåvarande Saabägaren GM att Saab skulle begäras i konkurs.

Efter många turer kom det nya ägare och Saab har levt på nåder sedan dess. Nu har det inte skett någon nybilsproduktion i Trollhättefabriken sedan i april.

I dag ser det ut som om GM återigen tänker begrava Saab. Den här gången kanske det lyckas.

Saabs oförtröttlige vd och storägare Victor Muller låter sig inte nedslås av att rekonstruktören vill avbryta rekonstruktionen. Han jobbar vidare för att hitta lösningar.

På en sms-fråga från TT om det är över nu svarar han blixtsnabbt:

"Nej, självklart inte."

Sedan vill han inte svara på vad som kan bli nästa drag.