Ekot direktrapporterar om eurokrisen 7/12

1:52 min

Hårdare budgetkontroll, fördragsändringar eller färska pengar via IMF. Förslagen är många på lösningar av eurokrisen inför EU-toppmötet imorgon. USA:s finansminister på kristurné i Europa och börserna går ned igen. Ekot direktrapporterar om eurokrisen.

15.40

Amerikanske finansministern träffade Frankrikes president Nicolas Sarkozy och finansministern i Paris för att diskutera eurokrisen.

– Jag är mycket stärkt av vad jag ser hända i Europa de senaste veckorna, har den amerikanske finansministern Timothy Geithner nu sagt flera gånger under sin Europaturné; igår i Tyskland, i dag här i Paris och imorgon i Italien.


– Jag har stort förtroende för Frankrikes ansträngningar och dess samarbete med Tyskland för att bygga ett starkt Europa, sa Geithner och betonade att han tror på den inslagna vägen mot hårdare budgetdisciplin, rapporterar vår korrespondent Alice Petrén från Paris.

 

15.35

I Frankrike har också före detta presidenten Valery Giscard d´Estaing uttalat sig om krisen. Han anser att Grekland bör överväga att lämna euron för att undvika deflation.

Den 85-årige exledaren propagerade för att få med Grekland i EU, trots tyskt motstånd och var med och fick in landet i euron.

– Grekland kan stanna inom euron, men det är svårt att få fart på ekonomin igen med en så stark valuta, sa Giscard d´Estaing i intervjun.

 15.10

Irlands premiärminister Enda Kenny har i parlamentet sagt att landets låga företagsskatt på 12,5 procent är "helig" och inte förhandlingsbar. I Dublin finns en oro för att frågan kan komma upp på EU-toppmötet.

Frankrikes president Sarkozy har talat om orättvis skattekonkurrens.

Kenny visar regeringens återhållsamhet genom att flyga med lågprisflyg till Marseille och toppmötet istället för regeringsjetplanet.

14.55

ECB kan komma med nya åtgärder för att stimulera bankutlåning efter rådsmötet på torsdag.

Exempelvis kan säkerhetsvillkoren för ECB:s utlåning till banker mildras, och dessutom kan ECB komma att erbjuda kreditfaciliteter med längre löptider.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till tre icke namngivna källor i euroområdet med insyn ECB- ledamöternas överväganden.

Enligt två av källorna är vidare en räntesänkning trolig på torsdagen, och det enda som kvarstår att besluta är hur stor räntesänkningen ska bli.

14.50

Börserna har vänt nedåt i Europa. Stockholmsbörsen just nu på minus en halv procent och Frankfurt ner drygt en procent.

14.45

Förhandlingarna vid det kommande EU-toppmötet kommer att bli mycket hårda. Det säger en talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Toppmötet ses som en sista chans att rädda eurosamarbetet.

– Vi förväntar oss mycket svåra och utmanande samtal, sa Steffen Seibert till journalister i Berlin.

14.30

Oddsen är ändå högre för att eurosystemet håller, åtminstone till 2013, enligt vadslagningsbyråerna. Oddsen för detta är 2/9, vilket betyder att man får 122 kronor på varje satsad hundralapp. Det kan jämföras med 300 kronor per hundralapp för motsatsen.

Att Grekland blir först att lämna eurosystemet ger samtidigt 125 kronor per satsad hundring, enligt William Hill.

14.00

Allt fler räknar med att euron kollapsar, rapporterar franska nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den brittiska vadslagningsbyrån William Hill.

En upplösning av eurosystemet före utgången av 2012 ger i dagsläget tre gånger pengarna, enligt de odds William Hill erbjuder. Detta kan jämföras med tidigare odds som gav tio gånger pengarna, skriver vadslagningsbyrån i ett pressmeddelande.

13.00

Storbritanniens David Cameron har svarat på frågor om Europa i brittiska parlamentet idag. Cameron uppmanades att visa sin "bulldogskänsla" i Bryssel av konservative parlamentarikern Andrew Rosindell.

Cameron lovade göra precis det och sa också att eurokrisen fryst den brittiska ekonomin.

I en artikel i The Times har Cameron hotat lägga in veto om några förslag missgynnar den brittiska finanssektorn, rapporterar vår korrespondent i London Patrik Holmström.

12.15

Svenska statsobligationsräntor vänder nedåt på onsdagsförmiddagen, i linje med utvecklingen för tyska obligationsräntor efter en emission av tyska femårsobligationer.

Euron tappar samtidigt delar av förstärkningen mot dollarn sedan tisdagen medan kronan handlas inom relativt snäva intervall mot euron, strax över 9-kronorsstrecket.

12.00

Det finns flera hinder i vägen för att låta stabilitetsfonden EFSF fortsätta sin verksamhet vid sidan av ESM - fonden - oavsett om ESM sjösätts som planerat 2013 eller redan till sommaren 2012.
– EFSF:s konstruktion är strikt tidsbegränsad. Sedan kan man ju fråga sig om EFSF överhuvudtaget kan expandera sin stridskassa, säger Nicholas Spiro, vd för konsultbyrån Spiro Sovereign Strategy i London till nyhetsbyrån TT.

Allan von Mehren, chefsanalytiker på Danske Bank, är också tveksam till idén.
– Var ska pengarna komma ifrån? Det är en bra fråga. Sedan ska man komma ihåg att detta än så länge bara är något man pratar om. Jag tvivlar på att det blir av, säger han.

11.45

Storbritanniens premiärminister David Cameron har hotat lägga in sitt lands veto om det blir fördragsförändringar som missgynnar brittiska finansvärlden. Cameron skriver idag i The Times om det tysk-franska förslaget att ändra i EU-fördraget.

11.30

– Det vi nu diskuterar är en uppföljning av länders budgetar, men det handlar om euroländernas budgetar, inte Sveriges, sade Reinfeldt när han fick frågor om huruvida en ändring av protokoll 12 skulle få för följder för Sverige.
-Sedan påverkas vi oerhört mycket av hur detta går, lade Reinfeldt till och syftade på möjligheterna att få till stånd en lösning på skuldkrisen genom beslut på toppmötet.

11.15

– Den här gången gäller det att vi håller ihop, säger statsminister Fredrik Reinfeldt inför EU-toppmötet.

Sverige är berett att skjuta till pengar via IMF, Internationella valutafonden för att klara eurokrisen, men det mesta kommer hamna på eurozonens länder, enligt Reinfeldt.

Han målar upp ett scenario där tiden före jul skulle bli extremt tung om EU-ledarna inte kan presentera en lösning till helgen utan ger sig in på en flerårig process med fördragsändringar.

11.00

Italiens industristad Turin rapporterar minus 4,2 procent i industriproduktionen på årsbasis. En nedåtgående trend som är den värsta sedan december 2009, skriver italienska .

10.40

Eurozonens krisfond EFSF kommer ta upp lån med hjälp av växlar med löptider på 3-12 månader före årsskiftet. Syftet är enligt ett pressmeddelande att öka fondens flexibilitet.

Fondens chef Klaus Regling skriver i en kommentar att den kortfristiga finansiering som inleds med växlarna inte kommer att påverka befintliga ambitioner att finansiera fonden med fler EFSF-obligationer med längre löptider.

10.30

Uppmuntrad av stora framgångar är USA:s finansminister Timothy Geithner efter ett möte med Frankrikes finansminister Francois Baroin i Paris. Det är den amerikanske finansministern andra dag på en rundresa i Europa.

10.00

Stora förväntningar inför EU-toppmötet torsdag och fredag om en lösning på skuldkrisen. Flera förslag för hur eurozonens kris ska lösas, bland dem ett hårdare budgetregemente med större makt för EU-kommissionen. Det diskuteras idag i Bryssel.