Småland

"Våld utförs av personer"

10 min

Den grova gruppvåldtäkten på flyktingförläggningen i Mariannelund i helgen väcker förstås frågor. Migrationsverket tycker att det som har hänt är förfärligt men påpekar att våld är något som finns överallt i samhället.

– Det som hänt är förfärligt, säger enhetschef Åsa Gustaf Jansson på Migrationsverket i Jönköping.

Hon tycker det är sorgligt om den allvarliga händelsen i Mariannelund skulle användas mot flyktingar, som kommer från besvärliga förhållanden och som hoppas på en ny chans i ett nytt land. Att ett brott ska vändas mot dem som kommer från krigszoner och en utsatt tillvaro.
– Vi ska vara stolta över att vi är ett land som har en asylrätt.

– Jag hoppas alla förstår att det är människor som begår handlingarna oavsett vilken nationalitet eller vad de kommer ifrån. Våld utförs av personer.
– Jag tror att människors klokhet är att detta är några få individer och att detta inte smittar över på alla asylsökande i Mariannelund.

Migrationsverket ska under morgondagen försöka prata med så många som möjligt av dem som bor i Migrationsverkets eget boende i Mariannelund för många känner sig nu otrygga. Det är ingen förläggning utan alla asylsökande bor i egna lägenheter.

Åsa Gustaf Jansson vet inte ännu om det är flyktingar, eller svenska medborgare, eller vilka det är, som häktats idag. Hon vill inrikta Migrationsverkets arbete på att att stötta dem som bor på flyktinganläggningen i Mariannelund.
Men kan man bli svensk medborgare om man döms för ett så här allvarligt brott?
– Lagen styr vad som gäller, men jag tror det skulle vara oerhört svårt att få svenskt medborgarskap, om någon som blir dömd skulle vilja bli svensk medborgare.