Återigen demoniseras personer som lever med hiv

Jag blir så trött. Mindre än en vecka sen var det World Aids Day.

Idag ser jag att Expressen demoniserar personer med hiv. Media som fortsätter använda skräckpropaganda: Hivmannen. Det får vara nog nu!

Under 80-talets aidshysteri så började hivpreventionsaktörerna koppla samman hiv och aids med Döden/Liemannen. Hiv började bli porträtterat som en identitet.

I dagens Sverige, som i dagens Expressen, ser vi alltså fortfarande hur media rapporterar om hivmän och hivkvinnor. Hivmän och hivkvinnor som medvetet överför viruset till andra. Det är extremt ovanligt att någon som lever med hiv avsiktligen överför viruset. Vad är det för jäkla begrepp egentligen? Hur kan en person bli en hivman/hivkvinna, endast genom att de bär på ett virus?

När vi säger hivmän och hivkvinnor bidrar vi till en demonisering av hivpositiva. Personer med hiv stigmatiseras (utpekas med negativa egenskaper och "brännmärks”. Stigmatiseringen gör att vi skapar ett vi och dem. De finns inte bland oss ”vanliga”, de är promiskuösa och onda. Det stämmer ju naturligtvis inte, hiv finns överallt och vi behöver alla förhålla oss till viruset.

/Robert