utförsäkringarna

Förlamade Magnus kan tvingas jobba

3:36 min

Magnus Samuelsson är förlamad från halsen och nedåt efter en olycka. Nu kräver Försäkringskassan att han ska jobba - eftersom han kan spela piano.

Magnus Samuelsson från Tidan var med om en motorcykelolycka som 14-åring 1993. Han blev förlamad från halsen och neråt och har varit rullstolsburen sedan dess. Han har tränat hårt och fått tillbaka viss rörlighet i händerna. Att spela piano har blivit en drivkraft i livet efter olyckan.

Nu tycker Försäkringskassan att han är i skick att arbeta. De lyfter bland annat fram hans förmåga att spela piano som ett argument för att pröva honom mot arbetsmarknaden.

- Försäkringskassan menar att jag ska jobba med händerna, eftersom jag kan röra dem. Men de vill inte ta hänsyn till min urologiska problematik som jag egentligen lider av mer än mitt övriga handikapp. Men det är inte där mitt problem sitter, om jag kan spela piano eller inte.

Plågas av ovissheten
Förvaltningsdomstolen tycker att han borde få rätt till sjukersättning, men Försäkringskassan gör en annan bedömning.

- De senaste 1,5 åren har varit lite tufft, sedan man blev utförsäkrad. Det är mest ovissheten som är tråkig. Att man inte kan komma fram till något.

Förutom att Magnus Samuelsson är rullstolsburen och delvis förlamad så finns det alltså en bredare sjukdomsbild. Dagsformen kan variera mycket beroende på inflammationer och spasmer. Det är denna sjukdomsbild som gör att Förvaltningsdomstolen tycker att Magnus har rätt till sjukersättning.

Men försäkringskassan gör alltså en helt annan bedömning.

- Jag har ju svårt med att sitta länge och kan ha ganska kraftiga spasmer.
"Ingen kommer att anställa mig"
Nu blir det upp till Kammarrätten att avgöra hans framtid. Om det blir så att han inte får sjukersättning har han svårt att se vilket jobb han skulle kunna få.

- Eftersom det är väldigt mycket upp och ner, som en bergochdalbana, så finns det nog ingen som kommer att vilja anställa mig i något sammanhang, eftersom de inte vet om jag kommer dagen efter. Jag har svårt att förstå hur de tänker.

Försäkringskassan säger att de har överklagat domen för att den är principiellt intressant. De har fått prövningstillstånd i Kammarrätten. Däremot anser Kammarrätten att Försäkringskassan ska betala ut pengar till Magnus Samuelsson under den tid som tvisten pågår.